DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Piquet-től Hamiltonig - A Hungaroring F1-es versenyeinek kulcsmomentumai

Idén már a 29. Magyar Nagydíjat rendezik a Hungaroringen, amellyel a hazai helyszínt a harmadik legrégebben és folyamatosan a versenynaptárban szereplő pályaként jegyzik a száguldó cirkusz krónikájában. Ott vagyunk Monaco és Monza mellett: gondolta volna ezt valaki a nyolcvanas évek elején? Az eddigi futamokra egyedi hangvétellel és dióhéjnyi verseny-összefoglalókkal tekintünk vissza.



1986   

A szocialista tömb első szembesülése a "nyugati piacgazdaság és motorizáció mételyével". Eltúlzott félelmek és felesleges politikai biztonsági intézkedések dacára a verseny óriási siker volt. Piquet, Senna és Mansell locsolhatta a pezsgőt. Mi pedig - a 200 000 helyszíni nézővel együtt - örültünk a nagy mennyiségű valutának.

 

1987   

Az emlékezetes kerékanya leesés éve, Mansell (Williams Honda turbó) gépéről hullott el az alkatrész. Ez a momentum is szervesen hozzájárult ahhoz, hogy az Oroszlán elveszítse a világbajnoki címet. Újra Nelson Piquet örülhetett a magyar futam győzelmi trófeájának, kettőből kettő így az övé lett.

 

 

1988   

McLaren háziversenyről szólt a szezon. Prost megpróbálta belülről előzni Sennát az első kanyar lejtmenetében, de nem sikerült jól befejeznie a manővert. Senna győzött. Érdekes, hogy ha fordított sorrendben futnak célba, akkor akár a világbajnoki címet is Prost nyerte volna év végén a brazil helyett.

 

1989   

Mansell - már a hármas sikán nélküli pályán - a középmezőnyből gyötörte előre magát. Mindezt egy olyan pályán, amelyről azt állították, hogy lehetetlen rajta előzni. Vitathatatlan, hogy a félautomata váltóval szerelt Ferrarinak is szerepe volt ebben a sikerben, de az is tény, hogy 1989-ben csak egyetlen egyszer előzték le Sennát verseny közben: Nigel a magyar futamon.

 

1990   

A Williams beletrafált az optimális beállításokba, ez pedig a fegyelmezett Boutsen mértéktartó vezetési stílusával egyesülve váratlan pole pozíciót (élete egyetlen időmérő elsőségét) és győzelmet eredményezett a belgának. A Hungaroring efféle szélsőségeknek is játékteret képes biztosítani.

 

1991   

Az edzésen megfeneklett Patrese autója, majd eltűnt belőle a kormánykerék, de szerencsére visszajutott a csapathoz. Senna megtörte a feljavult Williamsek futamok óta tartó győzelemsorozatát, ezzel nemcsak pontbeli, hanem lélektani előnyhöz is jutott. Előtte össze kellett békíteni Prosttal, akivel a német futamon került újra konfliktusba.

 

 

1992   

Mansell éve volt ez, még Prost vagy Senna sem tudott olyan egyértelmű fölényt kiépíteni magának, mint a brit ebben a szezonban, aki teljesen egybeforrt a kocsijával. Csapattársát, Patresét néha körönként 1 másodperccel is képes volt megverni. A mi versenyünkön teljesült be az álma, megnyerte végre a bajnoki címet, ehhez elég volt a második helyen célba érnie. A Hungaroring nemcsak ünnepelt, hanem gondokba is merült, hiszen több tízezer néző találta meg a módját, hogyan blicceljen.

 

1993   

Megtört az átok Hill számára, futamokon át tartó balszerencse után végre győzött. Igaz, hogy ehhez Prostnak is el kellett rontania a startját. A brit győzelme azért is kívánatos volt, mert addig egész évben csak ketten, Prost és Senna nyertek vb-futamot. Ezúttal egyikük sem szerzett pontot. Patrese (Benetton) és Berger (Ferrari) lecsaptak a ritka alkalomra, és dobogóra állhattak.

 

1994   

A Benetton B194 szabályosságát vizsgálták, nem volt biztos, hogy átengedik a csütörtöki gépátvételen. Végül szabad utat kapott, a német közönség legnagyobb örömére. Schumacher megint a maximumot nyújtotta, esélyt sem adott Hillnek. A nézők többsége az elhunyt Sennára emlékezett, miközben a versenyt nézte.

 

1995   

Frank Williams csapata a Hungaroringen elérte a maximumot: azok után, hogy versenyeken keresztül nem bírtak Schumacherrel, most kettős győzelmet arattak. Hill végig vezette a futamot. Inoue balesetére sokan emlékezünk, a japán versenyző figyelmetlenül kilépett az autóját menteni készülő gyorsbeavatkozók járműve elé, ami elütötte. Könnyebb sérülésekkel úszta meg.

 

 

1996   

Jacques Villeneuve volt Hill csapattársa, akit győzelemre biztatott istállója, hogy ezzel még nagyobb teljesítményre sarkallják a néha ellaposodó britet. A fiatal kanadai teljesítette az elvárást. A vörös uborkának csúfolt Ferrariban Schumacher képtelen volt célba érni, de amíg ment, mindent megpróbált, hogy a rengeteg német szurkolót szórakoztassa.

 

1997   

A Bridgestone gumikon kiváló egyensúlyt elérő Arrows-Yamahában Hill lehetett volna a verseny hőse. Az egy kerékcserére bazírozó Frentzen kiesése után mindenki a kék-fehér kocsiban ülő angolt nézte, ahogy diktálta a tempót az élen. Sajnos a csoda elmaradt, Hill lelassult és Villeneuve elorozta tőle a győzelmet. A fiatal kanadai ezzel zsinórban második magyar nagydíját is az élen zárta.

 

1998   

Az ebben évben kötelezővé tett barázdált gumikon és keskenyebb nyomtávon gurultak a versenyautók. A McLaren-Mercedesek éve volt ez, de Schumacher ahol csak tudta, alaposan megizzasztotta őket. A német pilóta a magyar verseny közben taktikát változtatott, és háromszor ment kereket cserélni, amitől jelentősen felgyorsult, ez segítette őt a győzelemhez. Az örömittas németek a pályát rongálva tódultak be, amiért az FIA. megbüntetett bennünket.

 

1999   

Schumacher balesete miatt félbehagyta a szezont, Irvine lett a Ferrari üdvöskéje. A kanyargós Hungaroringen nem sok esélye volt a McLarenekkel szemben, Hakkinen magabiztos győzelmét senki sem fenyegette. A nézőseregben most először több finn zászlót lengetett a szél, mint németet. Frentzen kiváló szerepléssel (ebben az évben soha nem látott magasságokba emelte a Jordant) támasztotta alá a magyar pályához fűződő szimpátiáját.

 

2000   

A Millenium évében Hakkinen és Schumacher párbajával a tarsolyában érkezett hozzánk a cirkusz. Ecclestone Budapest díszpolgára lett. A versenyen rekkenő hőség volt, mindenki szenvedett, a lelátón és az depóutcában is, nem beszélve a versenyzőkről. Hakkinen kiállta a próbát, és behúzta a 10 pontot érő győzelmet, Schumacher és Coulthard kerültek fel a dobogóra.

 



2001   

Újra bajnokot avatott a Hungaroring, ezúttal Schumacher negyedik vb-címét ünnepelték a helyszínen. A Ferrari pedig - kettős győzelmével - a konstruktőri koronát szerezte meg nálunk. A futam jövője is eldőlt, szerencsére hosszabbítottak velünk. Ehhez hozzájárult az új sajtóközpont, és több látványos korszerűsítő beruházás.

 

2002   

Ferrari-fölényről szólt az év, a csapadékos nyár és a hűvösebb idő miatt megcsappant a turisták érdeklődése a versenyünk iránt. Barrichello győzelmére volt szüksége a csapatnak, hogy bebiztosítsák a két legjobb helyet, és ez is történt. Az Arrows csapat anyagi okok miatt távolmaradt, ezzel végleg elvesztette rajtengedélyét.

 

2003   

Alonso első diadala, váratlanul, de simán, fölényesen és egyértelműen, ő lett 22 évesen a világ addigi legfiatalabb futamgyőztese. Michael Schumacher számára emlékezetes volt, amikor a spanyol még egyszer utolérte, és a német "megkapta" a kék zászlót. Nekünk is emlékezetes volt ez a nap: Baumgartner Zsolt a Jordan ülésében hivatalos nagydíjon indult, méghozzá a teljesen felújított Hungaroringen. Barrichello a célegyenes végén kerékfelfüggesztés-törés következtében bukott, ez volt az egyetlen műszaki hibája csapatának abban az évben.

 

 

2004   

Talán az egyetlen izgalmak nélküli magyar nagydíj volt. Montoya és Alonso nem tudott labdába rúgni, Schumacher és Barrichello gond nélkül hozta a szinte kötelező kettős győzelmet.

 

2005   

Raikkönen volt az év üldözője, aki kergette a tabellán Alonsót. A magyar pályán a finn mclarenes probléma nélkül hetvenszer körbeszáguldott, miközben csapattársa, Montoya a szokásos kalandjait vívta, végül a kiesettek közé került. Mindkét Schumacher a pódiumra állt, egy ferraris és egy toyotás.

 

 

2006   

Nyirkos és csapadékos volt verseny, nagy előzésekkel, sok izgalommal. Jenson Button elasztikus vezetése váratlan győzelmet jelentett, a Honda kormányánál. Alonso a csapata hibájából kiállni kényszerült, Schumacher pedig rosszul taktikázott. Sok volt a büntetés, kisebb kihágásokért.

 

2007   

A McLaren garázsa előtt pszichológiai háború helyszíne volt a magyar pálya. Alonso a bokszutcában betartott Hamiltonnak, amelyből komoly perpatvar kerekedett. A győzelmet végül mégiscsak az indulatainak a hatása alatt álló elsőéves brit szerezte meg, ráadásul rajttól a célig vezetve. Hogy az év végén aztán hogyan nem lett bajnok, az más lapra tartozik"

 

 

2008   

Massa kálváriája. Egy perc alatt került a mennyből a pokolba. Csak tíz percet kellett volna kibírnia a Ferrari motornak, és a brazilé a Magyar Nagydíj. Akkor még nem tudtuk, de kiderült, hogy jó eséllyel a világbajnoki cím is" Kovalainen ölébe hullt a győzelem, a toyotás Glock pedig a második helyet örökölte meg.

 

2009   

A Hondát felvásároló Brawn csapata sokkolta a világot. Mercedes motorral nyerték a vb-t, de a magyar futamot haloványan teljesítették. Alonso ez évi gyengébb autójával is az élen vitézkedett egy darabig, de ki kellett állnia - és Hamiltont ezek után senki sem fenyegette igazán. Massa sajnálatos edzésbalesetet szenvedett a Hungaroringen, és ezért félbe kellett hagynia az évadot.

 

2010   

A Red Bullok korszaka volt már ez, Webber nagyszerű formában versenyzett, megérdemelte a győztesnek immáron kijáró 25 pontot. A Ferrarihoz szerződött Alonso be tudott ékelődni a Red Bullok közé. A visszatért Michael Schumacher a célegyenesben veszélyeztette Barrichellót, amiért a németek hétszeres világbajnokát megbüntették.

 

2011   

Button kiválóan tud alkalmazkodni a változó helyzetekhez - és ezt a magyar pályán megint bebizonyította. A McLaren sztárja a szezon legjobbját, Vettelt utasította maga mögé. Heidfeld fekete Renault-ja lángot fogott, a kis termetű németnek úgy kellett kiugrania belőle.

 

 

2012   

A harmadszor is Magyar Nagydíjat nyert Hamilton is beírta nevét már a Hungaroring aranykönyvébe, többszörösen is. Nagy taktikai harc folyt a pályán, a versenyek óta egyre jobban "kituningolt" McLarenben oda tudott vágni Vettelnek és Alonsónak. A győzelmet nem is ellenük vívta ki, hanem a kiváló egyensúllyal rendelkező Lotusok ellen. Valószínű, hogy csak Hamilton és ez a McLaren volt képes meggátolni a fekete autók kettős győzelmét.

 

2013

Hamilton újra nyert a mogyoródi forróságban, ezúttal viszont már egy Mercedest vezetve, amely autó pedig korábban komolyan küzdött a magas hőmérsékletekkel. Az eggyel kevesebb kerékcserével vitézkedő Raikkönen bejött másodiknak a domináns szezonzárásra készülő Vettel elé, de a britre senki nem jelentett veszélyt. Hamilton szezonbeli egyetlen győzelmével a Hungaroring legsikeresebb versenyzőjévé vált Schumacher mellett, aki szintén négyszer ünnepelt itt a dobogó tetején.

 

 

A pódiumok

 

1986:  

1. - Nelson Piquet

2. - Ayrton Senna

3. - Nigel Mansell


1987:  

1. - Nelson Piquet

2. - Ayrton Senna

3. - Alain Prost

 

1988:  

1. - Ayrton Senna

2. - Alain Prost

3. - Thierry Boutsen

 

1989:  

1. - Nigel Mansell

2. - Ayrton Senna

3. - Thierry Boutsen

 

1990:  

1. - Thierry Boutsen

2. - Ayrton Senna

3. - Nelson Piquet

 

1991:  

1. - Ayrton Senna

2. - Nigel Mansell

3. - Riccardo Patrese

 

1992:  

1. - Ayrton Senna

2. - Nigel Mansell

3. - Gerhard Berger

 

1993:  

1. - Damon Hill

2. - Riccardo Patrese

3. - Gerhard Berger

 

1994:  

1. - Michael Schumacher

2. - Damon Hill

3. - Jos Verstappen

 

1995:  

1. - Damon Hill

2. - David Coulthard

3. - Gerhard Berger

 

1996:  

1. - Jacques Villeneuve

2. - Damon Hill

3. - Jean Alesi

 

1997:  

1. - Jacques Villeneuve

2. - Damon Hill

3. - Johnny Herbert

 

1998:  

1. - Michael Schumacher

2. - David Coulthard

3. - _Jacques Villeneuve

 

1999:  

1. - Mika Hakkinen

2. - David Coulthard

3. - Eddie Ervine

 

2000:  

1. - Mika Hakkinen

2. - Michael Schumacher

3. - David Coulthard

 

2001:  

1. - Michael Schumacher

2. - Rubens Barrichello

3. - David Coulthard

 

2002:  

1. - Rubens Barrichello

2. - Michael Schumacher

3. - Ralf Schumacher

 

2003:  

1. - Fernando alonso

2. - Kimi Raikkönen

3. - Juan Pablo Montoya

 

2004:  

1. - Michael Schumacher

2. - Rubens Barrichello

3. - Fernando Alonso

 

2005:  

1. - Kimi Raikkönen

2. - Michael Schumacher

3. - Ralf Schumacher

 

2006:  

1. - Jenson Button

2. - Pedro de la Rosa

3. - Nick Heidfeld

 

2007:  

1. - Lewis Hamilton

2. - Kimi Raikkönen

3. - Nick Heidfeld

 

2008:  

1. - Heikki Kovalainen

2. - Timo Glock

3. - Kimi Raikkönen

 

2009:  

1. - Lewis Hamilton

2. - Kimi Raikkönen

3. - Mark Webber

 

2010:  

1. - Mark Webber

2. - Fernando Alonso

3. - Sebastian Vettel

 

2011:  

1. - Jenson Button

2. - Sebastian Vettel

3. - Fernando alonso

 

2012:  

1. - Lewis Hamilton

2. - Kimi Raikkönen

3. - Romain Grosjean

 

2013:  

1. - Lewis Hamilton

2. - Kimi Raikkönen

3. - Sebastian Vettel

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: