DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Hét ok, miért jöttek el kevesen a Hungaroringre

Hogy mi történt, arra könnyű választ adni: négy nap alatt 169 ezer néző látogatott ki a Forma-1 Magyar Nagydíjára, az egy évvel ezelőtti 247 ezer helyett. Hogy túlszárnyalni idén nem fogják az előző évi csúcsot, azt már előre sejteni lehetett, de a céltól, a 2012-es 220 ezres látogatottságtól is messze elmaradt a rendezvény. Az okokat, amelyek együttesen váltották ki az alacsony érdeklődést, nehéz megtalálni, mi hetet gyűjtöttünk össze közülük.


 

·         Az Osztrák Nagydíj



 

2003 után ismét versenyt rendezett Ausztria, a felújított zeltwegi pálya pedig a legkorszerűbbek közé tartozik. Ehhez óriási nézettség járt, 250 ezres tömeg a hétvége során, miközben a Német és Magyar Nagydíjak iránti érdeklődés jelentősen esett. Az itthoni verseny nézőinek több mint háromnegyede mindig külföldi: érthető, hogy ha a közép-európai régiót tűzték ki úti célként, inkább az újdonságot választották.



 

·         Új szabályok



 

Szerencsére egyre kevesebb szó esik a motorok hangjáról, és egyre világosabbá válik, 100 kilogramm üzemanyag mégsem annyira kevés, hogy eszeveszett spórolásba kelljen kezdeni miatta a versenyek végén - de az idei radikális szabályváltoztatások sokak számára már korábban megpecsételték F1-ről alkotott véleményüket. A szezonzárón osztogatott dupla pontokról nem is beszélve, amely egyes szemekben a teljes sportág komolyságát vonhatta kétségbe.



 



 

·         Kritikák kívülről és belülről



 

Ez szorosan összefonódik az előző ponttal, és nem csak a rajongók lehetnek éles véleménnyel azokról a folyamatokról, amelyek jelenleg zajlanak. A szezonnyitó melbourne-i verseny rendezői perrel fenyegetőztek, Bernie Ecclestone a hangot kritizálta sokáig. "A Forma-1 nem működik. Az emberek izgalmas versenyzést akarnak látni" - mondta Luca Di Montezemolo, a Ferrari elnöke, és a címvédő Sebastian Vettel sem titkolta, mit gondol az új szabályokról, amelyek nem éppen kedveznek neki.



 



 

·         Futball-világbajnokság



 

Népszerű érv, hogy az előző két nagydíjra azért nem voltak kíváncsiak a nézők, mert a brazíliai foci-vb-re látogattak el. A magyar verseny esetében a külföldi vendégeket érinthette inkább ez a probléma. Az Index írása szerint a Hungaroringen leginkább a főlelátó volt üres, ez némileg alátámasztja az elméletet.



 

·        A kedvenceknek nem megy



 

Elsősorban autóik miatt az igazán nagy nevek, Sebastian Vettel, Fernando Alonso és főleg Kimi Raikkönen pocsék szezont fut idén, egyedül Lewis Hamilton az a mezőny világbajnokai között, aki esélyes a győzelmekre. Nico Rosbergnek még koránt sincs akkora rajongótábora, mint a felsoroltaknak, ám minden korábbinál jobb eredményei miatt vélhetően sokan felfigyeltek azóta rá.



 



 

·        A Ferrari sincsen elöl



 

Az igazi gond nem az, hogy egyetlen csapat versenyzői uralják a bajnokságot, hanem hogy ez a csapat nem a legnagyobb tömegeket megmozgató Ferrari. Az elmúlt években legalább a dobogón rendszeresen ott állt Fernando Alonso, most már ezt sem lehet elmondani, ami csüggesztő hatással van még a legelvetemültebb rajongókra is.



 

·        DTM a Hungaroringen



 

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy nyár elején egy új széria érkezett a Hungaroringre a német túraautó-bajnokság formájában. A népszerű és jól beharangozott versenysorozat egész hétvégés jegye a Silver zónába 19 euróba került, ugyanennek Forma-1-es megfelelőjét 200 és 250 euró között lehetett kapni. A DTM-re végül 33 ezren látogattak ki.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: