DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Egyéb

Audi A3 Sportback e-tron

A3 Sportback e-tron modelljével, vagyis a márka első hálózatról tölthető (plug-in) hibridjével indul az Audi a jövő mobilitásának útjára. Az A3 Sportback e-tron akár 50 kilométert is megtehet tisztán elektromos hajtással, amit TFSI aggregátja további mintegy 890 kilométeres hatótávja egészít ki. Az ötajtós alsó-középkategóriájú modell 1.4 TFSI erőforrásával és elektromos motorjával 150 kW (204 LE) rendszerteljesítményt produkál, miközben a mindennapos autózás tökéletes és sportos sokoldalú tehetsége.

Sportos erő, iránymutató gazdaságosság, a vezetés intenzív élvezete - az A3 Sportback e-tron az Audi összes jellegzetes erényét felsorakoztatja. Hajtásrendszerében egy 110 kW (150 LE) teljesítményű 1.4 TFSI aggregát és egy 75 kilowattos elektromos motor dolgozik együtt az új fejlesztésű, hatfokozatú S tronic sebességváltóval, amely az elektromos gépbe építve működik. A rendszerteljesítmény 150 kW (204 LE), míg a maximális rendszer-forgatónyomaték 350 newtonméter. A 8,8 kWh kapacitású akkumulátor ipariáram-csatlakozóról valamivel több, mint két óra alatt tölthető fel teljesen. A szériafelszereltség sokoldalú töltőrendszert is magában foglal, többek között a töltés és a légkondicionálás külső szabályozását is lehetővé tévő okostelefon-alkalmazással.



 

Az Audi A3 Sportback álló helyzetből mindössze 7,6 másodperc alatt gyorsít fel 100 kilométer/órás tempóra, végsebessége pedig 222 kilométer/óra, ami tisztán elektromos üzemben 130 kilométer/órára korlátozódik. A hálózatról tölthető (plug-in) hibridmodellek számára megállapított ECE-szabvány szerint mérve átlagos üzemanyag-fogyasztása 100 kilométerenként csupán 1,5 literre adódott, amihez kilométerenként mindössze 35 gramm széndioxid kibocsátása párosul. Tisztán elektromos hajtással az ötajtós alsó-középkategóriájú modell 50 kilométert tehet meg.



 



 

A hibrid-menedzsment intelligens módon szabályozza az egyes hajtásformák együttműködését. Olyan funkciókat kínál a vezető számára, mint például a két motor együttes üzeme (boost), vagy a jármű mozgási energiáját részben elektromos energiává alakító és az akkumulátorban tároló fékezési és motorfék-fázisok alatti energia-visszatáplálás (rekuperáció). Szemben néhány vetélytársával az Audi A3 Sportback e-tron nem "vagy-vagy koncepciót" kínál, sokkal inkább olyan "is-is autó", amely mindenfajta alkalmazásban otthonosan mozog.



 

Következetes könnyűszerkezetes építésének köszönhetően az ötajtós modell saját tömege 1.540 kilogramm (vezető nélkül), miközben öt személy és tekintélyes mennyiségű csomag számára is bőséges hellyel szolgál. Szériafelszereltsége igen gazdag, amit kívánságra az Audi számos high-end megoldással egészíthet ki a szórakoztató és a vezetői segédrendszerek területén. Az alsó-középkategóriájú, hálózatról tölthető (plug-in) hibridmodell ősszel jelenik meg a kínálatban.



 



 

Az Audi A3 Sportback e-tron egy csapásra kategóriája élére áll. Az Audi szilárd meggyőződése, hogy középtávon a hálózatról tölthető (plug-in) hibridmodellek jelentik a legkedvezőbb megoldást az elektromos mobilitás kérdésére. Ennek megfelelően a közép- és felső kategóriában további hasonló hajtásrendszerű modellek is várhatók.

 

Az Audi A3 Sportback e-tron

 Hajtásrendszer

- 1.4 TFSI-motor 110 kW (150 LE) teljesítménnyel és 250 newtonméter maximális forgatónyomatékkal, tárcsa alakú elektromos motor 75 kW teljesítménnyel és 330 newtonméter forgatónyomatékkal

- 150 kW (204 LE) rendszerteljesítmény, 350 newtonméter rendszer-forgatónyomaték

- Hatfokozatú S tronic sebességváltó integrált leválasztó tengelykapcsolóval, elsőkerék-hajtás

- Üzemanyag-fogyasztás (ECE): 1,5 l/100 km, széndioxid-kibocsátás: 35 g/km

- 0 - 100 km/h gyorsulás 7,6 másodperc alatt, végsebesség: 222 km/h

- Akár 50 kilométer tisztán elektromos hatótáv

- Intelligens hibridmenedzsment többféle üzemmóddal

 Elektromos rendszer

- Folyadékhűtésű lítiumion-akkumulátor 8,8 kWh kapacitással

- Kompakt és könnyű teljesítmény-szabályozó elektronika

- Sokoldalú töltőrendszer, falitöltővel

- Audi connect e-tron szolgáltatások okostelefonos távvezérléshez

 Futómű

- 16 - 18 col peremátmérőjű könnyűfém keréktárcsák, elektromos fékrásegítő

- Két fokozatban kikapcsolható elektronikus menetstabilizáló rendszer (ESC) kerekenkénti forgatónyomaték-szabályozással

- Alumíniumkomponensek az első felfüggesztésekben, elektromechanikus szervokormány

 Karosszéria és dizájn

- Nagy arányban high-end acélfajtákból készült utascella, alumínium motorházfedél és első sárvédők

- Saját tömeg: 1.540 kilogramm (vezető nélkül)

- Modellspecifikus e-tron dizájnelemek a Singleframe hűtőrácson, a lökhárítókon és a könnyűfém keréktárcsákon

 Utastér és kezelés

- Tágasabb beltér, 280 - 1.120 literes csomagtartó

- Elegáns dizájn és kiváló ergonómia

- Széles körű szériafelszereltség, három felszereltségi szint

- Kívánságra fejlett vezetői segédrendszerek és infotainment-komponensek, köztük az MMI Navigáció plusz navigációs rendszerrel és az Audi connect szolgáltatásaival

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: