DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Egyéb

Mustang 50 Year Limited Edition

A 50 Year Limited Edition változat a vadonatúj, 2015-ös Ford Mustang GT ferdehátú kivitelre épül, és Wimbledon White vagy Kona Blue fényezéssel készül: a különleges Mustang-változatban szinte minden lehetséges opció az alapfelszereltség része, a vásárlónak csupán a színek, valamint a manuális vagy automata váltó között kell választania. A 2015-ös Mustang 50 Year Limited Edition a 2014-es év végén jelenik meg, az autóból mindössze 1964 darab készül.


 

A Ford a korlátozott darabszámú Mustang 50 Year Limited Edition változattal ünnepli meg a világ egyik legnépszerűbb autója bemutatásának ötvenedik évfordulóját. A Mustang öt évtizede előtt tisztelgő, mindössze 1964 darabban legyártott 50 Year Limited Edition idén ősztől lesz kapható.



 



 

"œAmikor több mint ötven évvel ezelőtt kezdetét vette a Mustang fejlesztése, szerintem senki sem gondolta volna, hogy az autónak ekkora rajongótábora lesz majd világszerte, és hogy még ma is gyártani fogjuk." - fogalmaz Bill Ford, a Ford világszintű ügyvezető elnöke. "œNagy öröm számunkra, hogy ma itt lehetünk New York-ban, ahol a Mustang először lépett a nagyközönség elé az 1964-es Világkiállításon, és hogy a mai Mustang-rajongók számára újra megrendezhetjük ezt a történelmi jelentőségű eseményt."



 

A teljesítménynövelő csomaggal felturbózott, 2015-ös Mustang GT ferdehátú kivitelre épülő, első pillantásra felismerhető 50 Year Limited Edition kiemelkedő menetdinamikával és egyedi megjelenéssel kápráztatja el a vásárlókat. A Mustang 50 Year Limited Edition opciós listáján mindössze a két exkluzív színváltozat, valamint a hatfokozatú manuális vagy automata sebességváltó szerepel.



 



 

50 év ihletével

"œAz új Mustang erőteljes, modern formavilágát olyan dizájn-elemek alakítják, amelyek mindig is a Mustang kvintesszenciájának számítottak." - mutat rá Moray Callum, a Ford formatervezésért felelős alelnöke. "A 50 Year Limited Edition változat részletmegoldásai megkülönböztetik az autót a többi Mustangtól, és az eredeti, 1965-ös modell megjelenését idézik."



 

A két választható karosszériaszín egyike a Wimbledon White; ez volt a No. 0001 gyártási számú autó fényezése, amit Stanley Tucker vásárolt meg 1964 áprilisában. A másik szín a Kona Blue, és mindkét fényezés kizárólag a limitált szériás modellváltozathoz rendelhető meg.



 



 

"œA krómozott díszlécek sokkal gyakoribbak voltak a "™60-as évek autón, mint manapság, ezért mi is ezekkel kereteztük a hűtőrácsot, az oldalüvegezést és a háromrészes hátsó lámpatesteket." - magyarázza Callum. "œA sötétebb tónusú Kona Blue fényezés különösen jól mutat a krómmal."



 

A krómkeretes, három külön részből álló hátsó lámpák ötlete 1962-ben született Gale Halderman dizájn-tanulmányán, ami az 1964-ben bemutatott sorozatgyártású modell alapjául szolgált. A Halderman által megálmodott, három külön egységből álló hátsó lámpatest a gyártásba kerülő autón már közös, háromosztatú lámpává változott, ám most, ötven évvel később életre kel az eredeti elképzelés. Mindemellett a 2015-ös modellek közül a Mustang 50 Year Limited Edition lesz az egyetlen változat, aminek hátsó részét nagyméretű tanksapka-imitáció is díszíti, s a GT embléma mellett a 50 Years felirat is megjelenik. Az autó újabb, minden más Mustangtól eltérő vizuális ismertetőjegye a kibillenthető hátsó oldalablak. Az 1965-ös ferdehátú modell külső zsaluzású hátsó oldalablakaitól eltérően az új ablakok már rétegezett üvegből készülnek, egy olyan gyártási technológiával, amit kifejezetten ehhez az autóhoz fejlesztettek ki.



 



 

Különleges élmény a volán mögött

A vezetőülésben az ember azonnal megérzi, hogy különleges autót vezet. A többi 2015-ös Mustanggal szemben ebben a változatban a kettős ívelésű műszerfalon végigfutó alumínium betétet maratott felületkezelés díszíti, valamint egy sorszámozott 50 Year Limited Edition embléma az utasoldalon. Az emblémákat a Flat Rock üzemben vésik, ahol a Mustang készül.

A 2015-ös Mustang-sorozatban a limitált kiadású változat az egyetlen, amelybe kasmírfonállal varrott, bőrborítású kormánykerék kerül. A különleges öltések a műszerfalon, a váltókaron, a középső kartámaszon, az ajtóbetéteken és az üléseken is megjelennek. Az ülések fekete bőrözését exkluzív, kéttónusú kasmíröltések díszítik, az üléstámlákon pedig a Mustang 50 Year logó látható. A limitált szériájú autók bolyhos padlószőnyegeinek velúr szegélyét is kasmírfonál-öltések rögzítik - egy újabb exkluzív részlet, ami más Mustangokban elérhetetlen.



 



 

Egy száguldó kiállítási darab

"œA Mustang-rajongók imádják vezetni az autóikat, még gyűjteményeik legféltettebb kincseit is. Éppen ezért a limitált szériájú modellt a 2015-ös Mustang-sorozat legnagyobb teljesítményű változatából, a teljesítménynövelő csomaggal felturbózott GT ferdehátú kivitelből alakítottuk ki." - avat be el Dave Pericak, a Mustang főmérnöke. "œPersze biztosan akad majd néhány gyűjtő, akik múzeumokban állítják ki az autót, de a többiek az országúton is át akarják élni azt az érzést, amit egy világszínvonalú sportkocsi vezetése jelent."



 



 

A több mint 420 lóerős és 527 Nm forgatónyomatékú, 5,0 literes, V8-as motorral hajtott 50 Year Limited Edition változat felszereltségében a Mustang GT teljesítménynövelő csomagja is megtalálható masszív, hatdugattyús Brembo első fékekkel, 19 colos könnyűfém keréktárcsákkal és nagy teljesítményű, Y sebességindexű Pirelli P-Zero nyári gumiabroncsokkal. A 19 colos könnyűfém keréktárcsák egyedi, Y-küllős kialakítása az ötven évvel ezelőtti, eredeti Mustanghoz kínált krómozott acéltárcsák formavilágát idézi. Az első kerekeken 9 col széles, 255/40R méretű abroncsok feszülnek, a hátsó kerekekre pedig 9,5 col szélességű, 275/40R gumiabroncsok kerülnek. A 2015-ös Mustang-kínálatban a 50 Year Limited Edition az egyetlen változat, amiben a teljesítménynövelő csomaghoz automata sebességváltó is választható. A hatfokozatú egységgel szerelt Mustang 50 Year Limited Edition modellekben a részlegesen önzáró hátsó differenciálmű végáttétele 3,73:1. A 50 Year Limited Edition sorozat gyártása még ebben az évben megkezdődik. Az 1964 darab Mustang 50 Year Limited Edition vásárlói különleges kezelési kézikönyvet kapnak, aminek bőrkötését a 50 Year embléma díszíti.



 

"œAzt akartuk, hogy leglelkesebb rajongóink egy 21. századi autóban is átélhessék az eredeti Mustang hangulatát," mondta el Ford. "œÚgy hiszem, hogy a 50 Year Limited Edition sorozattal sikerült elérni a célunkat."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: