DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

DS 5LS R tanulmányautó a Citroentől

A hamarosan megnyíló Pekingi Autószalonon a DS legfrissebb modelljének egyedi változatát mutatja be. A DS 5LS R az alapmodell tekintélyt parancsoló erejét és kivételesen finom anyaghasználatát egy csipetnyi sportos szellemmel vadítja meg. A DS3 Cabrio Racing és a DS4 Racing után tehát újabb modell viszi a világba a DS kiemelkedő minőségének, egyedi stílusának és teljesítményének hírét.


 

A DS 5LS R tanulmányautó a 2014-es Pekingi Autószalonon mutatkozik be a nagyközönségnek. Az alapmodell a DS 5LS, amelyet nemrégiben kezdtek forgalmazni Kínában ; a kiegyensúlyozott és tekintélyes küllemű limuzin az első DS-modell, amelynek orr-része megkapta a « DS Wings » elnevezésű új hűtőrácsot és DS emblémát. A DS 5LS R változat a rendkívül elegáns vonalvezetés és a presztízst sugalló külső mellé sportos ízesítést kínál.



 



 

A DS 5LS R természetesen szorosan kötődik a CITROËN és a DS3 ralisikereihez is: 1,6 literes, 300 lóerős, 400 Nm nyomatékú turbómotor hajtja, hasmagassága az alapmodellénél 15 mm-rel alacsonyabb, első nyomtávja pedig szélesebb. Szekvenciális sebességváltót kapott, a kormánykerék mögött található vezérlőkarokkal. A futómű, a fékek, a forgó alkatrészek mind-mind precíz fejlesztőmunka eredményei. A robbanékonyságot olyan vizuális elemek is sugallják, mint a diffúzor vagy a karbonból készült karosszériavédő elemek.



 

A DS 5LS R hű marad a DS szellemiségéhez az anyaghasználatban is: már első pillantásra elragadó a matt, fémes karakterű kárminvörös fényezés, ami remekül kiemeli a modell sportos természetét. Az első ajtókon végighúzódó matt szürke csík szintén az "™R"™ elnevezésű DS sportkoncepciók sajátja - megtalálható például a DS3 Cabrio Racingen is. A család "védjegye", az R betű egyébként feltűnik a hűtőrácson, a karosszéria hátulján és oldalán is.



 



 

Az autó "techno" karaktere is igen látványos. Az oldalablakoktól a csomagtérig karboncsík húzódik, optikailag szinte kettévágja a C oszlopot és - a DS3-rokonságot kiemelendő - diszkréten cápauszonyt formáz. A "DS Wings" hűtőrács karbonszürke, csakúgy, mint a 20 collos könnyűfém felnik rajzolata, amelyek a ragyogó alumínium felületekkel váltakozva izgalmas hangulatot hoznak létre.



 

A DS 5LS R a fedélzeten kijátssza a DS legerősebb ütőkártyáját: a francia luxust. A teljes beltér bőr és alcantara borítású, a műszerfal és a kormány is. A DS arculat mindenhol megjelenik: a háromféle nemes anyagból - kétféle bőrből és alcantarából - készülő felületeken és az óraszíjat mintázó "Bracelet" üléskárpitokon is. Az üléseket, a műszerfalat, az ajtóborítást és a könyöklőt ráadásul kárminvörös varrás díszíti, újabb kalapemelésként a DS minőségét ihlető és meghatározó, világhírű francia luxus előtt.



 



 

Természetesen az autó belső terében is a sportos teljesítmény áll a középpontban. Ezért is találunk a középkonzolon méretes sebességmérő órát, a kormánykeréken pedig kárminvörös díszítést, és természetesen itt van az "™R"™ betű is. Karbonból készült elemek kerültek a kormányra, az ajtóborításra és a kilincsekre is, míg a levegőbeömlő nyílások borítása kárminvörös.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: