DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Rali

Kopecky három kontinens bajnoka

Egy éven belül második FIA Regionális Bajnoki címét szerezte Jan Kopecky, a 2013-es Európa Bajnok pilóta a hétvégi Hokkaido Ralin az Ázsia-Óceánia Bajnokságban is csúcsra ért, csapatát, az MRF Skoda Motorsportot pedig sorozatban harmadik márkakupájához segítette hozzá a távol-keleten.

Jan Kopecky-nek és navigátorának, Pavel Dresler-nek köszönhetően a Skoda harmadik alkalommal hódította el az Ázsia-Óceánia bajnoki címet. A cseh páros ezzel az eredménnyel bevéste magát a történelembe - idén nemcsak a versenyzői címet zsebelték be, hanem a gyártói serleget is.

 

Az Európa-bajnokság után a Skoda Motorsport új területet nézett ki versenyzőjüknek, melyet Kopecky az első perctől kezdve komolyan vett - a tavalyi siker után, melyet Gaurav Gill-nek köszönhet a csapat, idén sem vette könnyen a futamokat a Skoda, és ez alkalommal is legyőzhetetlennek bizonyult az APRC-ben. Az éves menetrendből egy verseny ugyan még hátra van - a Kína Ralin a cseh még akár növelheti is előnyét a már biztos bajnoki cím ellenére.

 

"El vagyok ragadtatva, hogy ismét meg tudtuk nyerni ezt a bajnokságot. Fő célunkat már elértük, így egy kicsit nyugodtabb szívvel utazhatunk a hátralévő futam helyszínére." - mondta el a Skoda Motorsport igazgatója, Michal Hrabánek. Maga a márka egyébként 2012-ben Chris Atkinson-nak szállított autót, aki egy bajnoki címmel hálálta meg a támogatást. Ezt követően jött Gill, majd az idei szezontól kezdve a vérbeli Skodás, Kopecky kapta meg a lehetőséget Keleten.

 

"Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen nehéz és mondhatni ismeretlen körülmények között is győzni tudtunk. Nem gondoltam volna, hogy az Európa bajnoki cím után még egy APRC is kerül a polcra. Külön köszönettel tartozom navigátoromnak, Pavel-nek, aki nélkül elvesztem volna az ázsiai erdőkben." - nyilatkozta Kopecky.

Az elmúlt hétvégi Hokkaido Rali kezdetén még nyílt volt a bajnokság, hiszen Kopecky és Gill is nagy esélyekkel pályázott az első helyre. A tavalyi bajnok a japánoknál a hetedik gyorson szenvedett el balesetet, mely után már nem tudta folytatni a versenyt, így akarva-akaratlanul is átadta a csehnek a stafétabotot: "Természetesen szerettem volna megvédeni a bajnoki címet, de Jan teljesítménye sokkal magabiztosabb és profibb volt, így megérdemelten lett az övé. Annak azonban kifejezetten örülök, hogy a Skoda gyártói címéhez én is hozzájárulhattam."

 

 

E kettős győzelem mellett több kisebb-nagyobb siker becsúszott idén a Skodának, mely bizonyítja, hogy a márka nyerő szériája továbbra is a Fabia S2000-es: Freddie Loix a belga bajnokságban, míg Pedro Meireles a portugáloknál nem talált legyőzőre. Az idősebb korosztályból Raimund Baumschlager szintén egy Fabia-val szerezte meg tizenkettedik bajnoki címét az osztrákoknál. Az Európa Bajnokságban még nem dőltek el az év végi helyezések, így a cseh márka akár még ott is bajnok lehet Esapekka Lappi jóvoltából.

 

Az APRC bajnokság állása a szezonzáró futam előtt:

     
1.Jan Kopecky   151
2.Gaurav Gill   104
3.Jun Xu   97
4.Mark Pedder   90
5.Michael Young   88
6.Sanjay Takle   68
7.Tom Wilde   45
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: