DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Rali

Elzászban eldőlhet Ogier és Latvala csatája

Sebastien Ogier és navigátora, Julien Ingrassia nagy reményekkel vágnak neki a hétvégén kezdődő francia futamnak, ugyanis a Volkswagen párosa ezzel a győzelemmel bebiztosíthatná magának a világbajnoki címet az idei szezonra. A csapattárs, Jari Matti Latvala számára is nagy a tét - a finn versenyző a szezon végi második helyre pályázik komoly esélyekkel.

Az elzászi régióban 15 éve nem nyert finn versenyző, így nem meglepő, ha Latvala eljátszik a gondolattal - mi lenne, ha ő törné meg ezt a sorozatot. Rajta kívül természetesen a harmadik VW-s csapattag, Andreas Mikkelsen is ott van a nevezők között. A norvég fiú sem elhanyagolható a csapat számára - hiszen ha megerősíti jelenlegi pozícióját, akkor a VW hármas győzelemmel zárhatja a 2015-ös szezont.

 

"A rajongók egy izgalmas párbaj szemtanúi lehetnek, hiszen Ogier és Latvala csatája komoly izgalmakat ígér." - mondta el a csapat főnöke, Jost Capito. "Mind a ketten bebizonyították, hogy képesek kiválóan autózni aszfalton - a német esetektől eltekintve. Mivel a gyártók versenyében már győztesek vagyunk, ezért semmi mással nem foglalkozunk most, minthogy mindegyik versenyzőnk a lehető legjobb eredményt érje el."

 

Pontok tekintetében Ogier akkor mondhatná magát világbajnoki címvédőnek, ha a futamot megnyeri és emellett a powerstage-n legalább a második helyet megszerzi. Tehát minimum 6 ponttal kell többet szereznie a franciának, mint finn csapattársának, Latvala-nak. Mikkelsen bajnoki esélyei valójában Ausztráliában már elúsztak, de a dobogóra még mindig esélyes a norvég pilóta. Négy dobogós és több negyedik pozícióval harmadikként jegyzik az összetett táblán - 42 ponttal megelőzve versenytársát, Mikko Hirvonen-t. A 25 éves norvégnak több mint 14 ponttal kellene megvernie Fordos versenytársát a francia utakon ahhoz, hogy garantált legyen a dobogó legalsó foka.

 

Sebastien Ogier-nek duplán jelentős a Rally de France - nemcsak hazai futamnak számít nála, hanem 2013-ban a rajongók legnagyobb örömére itt ünnepelte első világbajnoki címét.

 

Sébastien Ogier, Volkswagen Polo R WRC #1
"Mindig is különleges volt számomra ez a futam. Célom, hogy ugyanazt megismételjem, mint az előző évben - itthon ünnepelhessem bajnoki címvédésemet. Csapattársamtól 6 ponttal többet kell begyűjtenem, ami nem lesz egyszerű feladat, hiszen komoly vetélytársnak számít Jari-Matti. A szakaszokon nagyon sok erdős rész van, ahol az őszi időjárás miatt gyakran csúszósak, vizesek a kanyarok. Mindenre figyelnünk kell, és nem szabad még egy olyan hibát elkövetnünk, mint Németországban."

 

Jari-Matti Latvala, Volkswagen Polo R WRC #2
"A német futam igazi csalódás volt" Szinte már éreztem a győzelem ízét, amikor egy baleset közbeszólt, és mindent elvesztettem, amiért küzdöttem. Bízom benne, hogy jövő héten másképp alakulnak majd a dolgok, ugyanis a célom a franciáknál a győzelem lesz. A világbajnoki címre még megvan az esélyem, de nem hiszem, hogy ez elérhető lenne számomra. Ahhoz, hogy az első helyen végezzek az év végi összetettben, akkor Sebastien-nel is nagyon sok rossz kell, hogy történjen, amit nem kívánok a csapattársamnak. Ettől függetlenül nem adom fel a harcot, és a lehető legjobbat szeretném kihozni magamból a hátralévő futamokon."

 

Andreas Mikkelsen, Volkswagen Polo R WRC #9
Alig várom, hogy újból aszfalton versenyezhessek. Egyik kedvencem a francia verseny, ahol szeretném bebiztosítani magamnak a bajnokság harmadik helyét. Ha itt elérhetném a célomat, akkor Wales-ben és Spanyolországban már a kedvemre autózhatok, és nem kell figyelnem a pontok alakulására."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: