DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Rali

WRC: Hármas sikerrel lett világbajnok a Volkswagen

A Volkswagen történelmet írt Ausztráliában: a német gyár hármas győzelmet aratott Ogier vezérletével. A VW ezzel bebiztosította a csapatbajnoki címet, s a következő fordulóban, hazai versenyén Ogier is megteheti ugyanezt.

Sebastien Ogier vezérletével hármas győzelmet aratott a Volkswagen az Ausztrál Ralin, és ezzel bebiztosította a gyártók világbajnoki címét. Ogier csapattársaival, valamint a citroenes Meekével és a fordos Hirvonennel együtt már pénteken elszakadt a többiektől, majd hamarosan az is világossá vált, hogy egyedül egyetlen világbajnoki riválisa, Latvala fenyegetheti a győzelmét. A finn a második napon egy ideig még vezetett is, de miután szombaton rossz gumiválasztásának köszönhetően visszaesett, többé már nem tudta elkapni márkatársát, bár mindent megtette ezért: a célban mindössze 6,8 másodperc volt a különbség kettejük közt.



 

A Powerstage-en aratott győzelme azt jelentette, hogy Latvala pontosan 50 pont hátrányba került Ogier-vel szemben, így a francia akár már a következő futamon, Franciaországban is bebiztosíthatja bajnoki címét, feltéve hogy legalább hat ponttal többet szerez majd riválisánál. Andreas Mikkelsen harmadik helyét legfeljebb csak Kris Meeke veszélyeztethette volna, aki a pénteki napon egy ideig még vezette is a versenyt. A brit pilóta esélyei szombat este szálltak el, amikor büntetést kapott egy kanyarlevágásért. Mikkelsen harmadik helye azt jelentette, hogy a VW története során először sajátította ki egy WRC-futam dobogóját, s ezzel bebiztosította egymás utáni második konstruktőri címét.



 



 

Mikko Hirvonen Meeke büntetését nem tudta ugyan előzéssel kihasználni, de így is megszerezte az ötödik helyet. Az előző futamon kettős győzelmet arató Hyundai ezúttal egy kisebb sikernek, egy hármas pontszerzésnek örvendhetett, Hayden Paddon 6., Thierry Neuville 7., míg Chris Atkinson a 10. lett. A koreai gyár autói többek közt Mads Ostberg visszaeséséből profitáltak: a norvég versenyző Citroenjén egyetlen szakasszal a verseny vége előtt tört el a felfüggesztés. A Hyundaiok két Fordot fogtak közre, a 8. hely Evansé, a 9. Kubicáé lett, aki az egyik legerősebb murvás futamát teljesítette, s csak egyszer hibázott.



 

Az Ausztrál Rali végeredménye:

1. Sebastien Ogier VW 2:53:18.0
2. Jari-Matti Latvala VW +6.8
3. Andreas Mikkelsen VW +1:18.0
4. Kris Meeke Citroen +1:44.0
5. Mikko Hirvonen M-Sport Ford +1:53.6
6. Hayden Paddon Hyundai +2:56.2
7. Thierry Neuville Hyundai +4:28.2
8. Elfyn Evans M-Sport Ford +5:10.0
9. Robert Kubica M-Sport Ford +6:39.8
10. Chris Atkinson Hyundai +9:29.4

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: