DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Rali

WRC: Kettős győzelem, történelmi Hyundai-siker

A csillaghullásból a Hyundai jött ki a legjobban: Thierry Neuville saját maga és csapata első WRC-győzelmét szerezte a Német Ralin. A sikert Dani Sordo második helye tette teljessé.

A WRC mezőnyébe gyári csapatként idén visszatérő Hyundai nem kezdte rosszul az évet, hiszen a Monte Carlo Rali gyermekbetegségeit követően Svédországban már kettős pontszerzésnek örvendhettek, a harmadik versenyen, Mexikóban pedig a dobogó is összejött Thierry Neuville-nek. Az azóta eltelt öt versenyen szórványos szakaszgyőzelmek és egy kivételével (legalább) kettős pontszerzések jelezték a csapat fejlődését, a legkiemelkedőbb teljesítménnyel pedig a Lengyel Ralin rukkoltak elő, ahol mindhárom autó a legjobb tíz közt zárt, Neuville pedig ismét dobogóra állhatott.



 



 

A nagy áttörést a Német Rali hozta meg, ahol az üldözőboly legjobbja volt a Hyundai, de úgy tűnt, a dobogó elérhetetlen, hiszen Ogier, Latvala és Meeke kiemelkedett a mezőnyből. Aztán Ogier már pénteken lenullázta a versenyét, vasárnap reggel pedig előbb Latvala, majd Meeke dobta el magától a futamgyőzelmet, Neuville pedig az élre tört, és Sordo is megelőzte a harmadik Volkswagent, Andreas Mikkelsent, aki arról azért gondoskodott, hogy a márka hazai versenyén legyen Polo a dobogón.



 

A negyedik helyen az élete legjobb eredményét elérő walesi Elfyn Evans zárt: az első teljes szezonját futó M-Sport-versenyző Mexikóban ugyan már egyszer megszerezte ezt a helyet, de most még ráadásul a Power Stage elsőségét, s az ezért járó három pontot is behúzta. Evans Ogier, Latvala, Mikkelsen és Ostberg után ötödikként mondhatja el ezt magáról, és feljött a hetedik helyre a bajnoki összetettben.



 



 

Mikko Hirvonen az ötödik, Mads Ostberg pedig a hatodik helyen zárt, a norvég zárta az állandó gyári pilóták sorát a pontszerző helyeken. Hetedik lett az újabb erős versenyt futó Martin Prokop, az M-Sport 11-es autójába beugró Dennis Kuipers pedig a nyolcadik helyen zárta idei második WRC-futamát.



 

Pontus Tidemand legjobb WRC2-esként kilencedik lett az összetettben, miután az utolsó szakaszon átvette a vezetést az észt Ott Tanaktól, utóbbi zárta az első tíz sorát. Thierry Neuville győzelmével idén az első versenyző, aki meg tudta törni Ogier és Latvala uralmát, a Hyundai számára pedig komoly fegyvertény, hogy az M-Sportnál és a Citroennél is előbb szereztek futamgyőzelmet. A karrierje első WRC-sikerét jegyző belga ezzel a pontversenyben is alaposan megerősítette pozícióját, akár a negyedik hely is elérhető lehet az újonc csapattal.



 

A Német Rali pontszerzői:

1) Neuville 3:07:20.2
2) Sordo +40.7
3) Mikkelsen +58.0
4) Evans +1:03.6
5) Hirvonen +1:10.5
6) Ostberg +1:22.7
7) Prokop +4:52.8
8) Kuipers +9:18.1
9) Tidemand +11:35.1 *
10) Tanak +11:37.2 *

* WRC2

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: