DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Rali

WRC: Latvala hatalmas csatában megverte Ogier-t

Hazai győzelemnek örülhettek a Finn Rali nézői: Jari-Matti Latvala az első pillanattól az utolsóig vezetve megverte csapattársát, a bajnoki pontversenyt vezető Sebastien Ogier-t.

Az első szakasztól kezdve vezető Jari-Matti Latvala végül minimális különbséggel ugyan, de megnyerte a Finn Ralit, ezzel összesen 11. WRC-győzelmét szerezte - a másodikat hazai pályán. Latvala tegnap már fél percnél is nagyobb előnnyel rendelkezett, mielőtt bajba került, így Ogier felzárkózott rá, s a nap végére alig több mint három másodperc volt a különbség kettejük közt. A mai zárónapon mindössze három szakaszt rendeztek, ennyi ideje volt a világbajnoki címvédőnek ledolgozni csapattársával szembeni hátrányát.



 



 

A mai első szakaszon Latvala volt a gyorsabb, a másodikon pedig Ogier, egyaránt bő egy másodperccel, így a különbség nem változott kettejük közt. A döntés az utolsó szakaszra, a Power Stage-re maradt, ahol Ogier egy tizeddel gyorsabbnak bizonyult ugyan, így a maximális három bónuszpontot szerezte meg, de ahogy célba ért, egyből úgy nyilatkozott, hogy tudja, csak akkor van esélye, ha Latvala hibázik. Ő pedig nem tette meg ezt a szívességet csapattársának, így a bajnoki pontverseny egy kevéssel szorosabb lett, a Volkswagen pedig újabb kettős győzelmet könyvelhetett el.



 

A hármas sikertől a Citroen brit versenyzője, Kris Meeke fosztotta meg a VW-t, aki megelőzte Andreas Mikkelsent, s ezzel idei (s egyben karrierje) harmadik dobogóját szerezte, épp a legjobbkor a jövő évi szerződés szempontjából. Mikkelsen végül negyedik lett, megelőzve Hirvonent, aki egy pénteki hiba miatt vesztette el esélyét a dobogóra. Ostberg szintén ezzel a bollyal tartott tegnapig, ám ekkor autója sérülése miatt kiszállt a versengésből.



 



 

A hatodik hely azé a Hanninené lett, aki a rali elején fejre állította a Hyundait, de így is bejött végül a második legjobb M-Sport-pilóta, Elfyn Evans, valamint a csapattárs Hayden Paddon elé, aki akár a hatodik helyet (élete legjobbját) is elérhette volna, de az utolsó délelőtt meghibásodott a kormányműve.



 

Az ERC-ben a bajnoki címért küzdő Craig Breen is úton volt a pontszerzés felé, ám a vasárnap reggeli első szakaszon túl keményen fogott talajt egy bukkanót követően, és hátsérülést szenvedett, így nem tudta befejezni a versenyt. Helyét Solberg örökölte meg, a tizedik helyen pedig a WRC2 győztese, Karl Kruuda zárt. Robert Kubica végül célba tudott érni, ám egyetlen hibája is azt jelentette, hogy a legjobb 30 közt sem zárt, miután a pénteki nap javát kihagyta.



 

A Finn Rali végeredménye:



 

1. Jari-Matti Latvala VW 2:57:23.2
2. Sebastien Ogier VW +3.6
3. Kris Meeke Citroen +50.6
4. Andreas Mikkelsen VW +1:52.5
5. Mikko Hirvonen M-Sport Ford +2:49.7
6. Juho Hanninen Hyundai +4:29.0
7. Elfyn Evans M-Sport Ford +5:25.8
8. Hayden Paddon Hyundai +6:17.8
9. Henning Solberg Solberg Ford +12:07.0
10. Karl Kruuda ME3 Ford +14:44.7*
       
  * WRC2    

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: