DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Rali

WRC: Óriási finálé várható Finnországban

A világbajnoki címvédő Sebastien Ogier szinte utolérte az első pillanattól kezdve vezető Jari-Matti Latvalát, így csak vasárnap dől el, ki nyeri a Finn Ralit.

A Finn Ralit az első pillanattól kezdve vezető Jari-Matti Latvala szombaton már több mint fél perccel is vezetett csapattársa, a világbajnoki címvédő és a pontversenyt vezető Sebastien Ogier előtt, amikor váratlan fordulhat történt: Latvala autója a második Jukojarvi-szakaszon túl keményen talált el egy keréknyomt, ami megsértette a Polo jobb első fékjét. Latvala ezen a gyorsaságin 11 másodpercet veszített, s mivel az összekötőn nem sikerült megjavítani a féket, nélküle kellett teljesítenie a következő három gyorsaságit.

 

Ogier természetesen azonnal támadást indított, és felzárkózott csapattársára, hátránya mindössze 3,4 másodperc Latvalához képest. A finn leszögezte, hogy a három holnapi zárószakaszon mindent megtesz, hogy csekély előnyét megőrizze, és megnyerje hazai versenyét: "Nem azért jöttem ide, hogy elveszítsem ezt a versenyt, holnap nagyon-nagyon sokat fogok kockáztatni. A bajnoki cím már nem érdekel, most minden a Finn Raliról szól."

 



Meeke, Latvala és Ogier

 

A tegnap egy időre még a második helyet is átvevő Kris Meeke senkitől sem zavartatva halad a harmadik helyen, hátránya több mint egy perc Ogier mögött, viszont közel egy perccel a negyedik helyezett Andreas Mikkelsen előtt van, így a jövő évi szerződéséért küzdő brit foszthatja meg a Volkswagent az idei első hármas dobogójuktól.

 

A negyedik helyért tegnap még szoros csata zajlott, ám mostanra ennek vége: Hirvonen, akinek autója sérülése miatt nagyon óvatosan kellett vezetnie délután, immár több mint egy perccel le van maradva Mikkelsentől, míg a harmadik résztvevő, Ostberg még rosszabbul járt, hiszen egy délelőtti találkozás egy sziklával kárt tett autója bukókeretében, így délután nem folytathatta a versenyt.

 

Hirvonen leszakadt Mikkelsenről

 

A 32. WRC-futamán szereplő Hayden Paddon karrierje eddigi legjobb eredménye felé tart hatodik helyével, őt hyundaios csapattársa, Hanninen követi. Az i20-akat Fordok követik a pontszerző zóna végén Evans, Breen és Solberg sorrendben. A tegnap bukó Robert Kubica gond nélkül hozta le a mai napot, de így sincs a legjobb 40 közt sem, miután csak a Rali2 szabály keretében folytathatta a versenyt ma.

 

A Finn Rali állása 18 szakasz után

 

1. Jari-Matti Latvala VW 2:40:33.6
2. Sebastien Ogier VW +3.4
3. Kris Meeke Citroen +1:20.8
4. Andreas Mikkelsen VW +2:14.4
5. Mikko Hirvonen M-Sport Ford +3:36.6
6. Hayden Paddon Hyundai +4:05.4
7. Juho Hanninen Hyundai +4:47.2
8. Elfyn Evans M-Sport Ford +8:33.1
9. Craig Breen Kel-Tech Ford +10:49.8
10. Henning Solberg Solberg Ford +12:56.6

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: