DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Rali

Goodwood Exkluzív: Visszatért a rali mindenható ura

A ralirajongók számára is fantasztikus élményeket nyújt az évente megrendezett goodwoodi Sebességfesztivál.

Manapság saját paddock-al rendelkeznek a March gróf birtokán található hegy tetején, ahol speciális, erdőben kialakított szakaszon szórakozhatnak kedvükre. Nem kis kihívás oda feljutnia a rajongóknak, ám a szervezők ingyenes traktorok által vontatott utánfutókat biztosítanak az arra vágyóknak. Aki nem akarja kiállni az arra váró végtelen kígyózó sorokat, az kedvére nekivághat a zarándokútnak, habár alaposan fel kell készülnie a lábremegtető hegymászásra.



 

Aki viszont feljut oda, láthatta munka közben a rali mindenható urát, a kilencszeres WRC bajnok Sebastien Loeb-öt. Annak ellenére, hogy Loeb visszavonult a WRC-ből és az idén a WTCC-ben szerepel, amint a Citroen DS3 WRC kormány mögé ült, úgy tűnt, mintha nem hat hónapja ült volna WRC autóban, rögvest felállítva a rekordidőt. Loeb bevallása szerint a WTCC túraautóbajnokságot nehéznek találja, mert eltérő hozzáállást igényel, illetve testközelben kell megküzdeni az ellenfelekkel. Loeb nemcsak a WRC autóban szórakoztatta a közönséget, hanem a 850 lóerős Peugeot 208 T16 Pikes Peak szörnyeteggel is, amellyel Nick Heidfeld 1999 óta fennálló 41,6 másodperces idejét kívánja megdönteni vasárnap délután.



 



 

Ari Vatanen Pikes Peak szörnyetege, a Peugeot 405 T16 is jelen volt Goodwoodban, amellyel hajmeresztő módon mászta meg a hírhedt coloradói hegycsúcsot a repülő finn:



 



 

Olyan karizmatikus raliautók tették még tiszteletüket Goodwoodban, mint számos Lancia (természetesen a Delta S4 és az Integrale sem hiányozhattak), Paddy Hopkirk 1964-es Monte Carlo győztes Mini Cooperje, a Renault 5 Turbo, a Ford Escort, Focus és RS200, az Audi Sport Quattro (nem más, mint Hannu Mikkola vezetésével), a Subaru Impreza 555, a Mitsubishi Lancer, valamint a Toyota Celica és Corolla. Az 1994-es bajnok Didier Auriol, illetve Dani Sordo (Hyundai) is hozzájárultak az esemény sikeréhez, amely minden évben elkápráztat sokszínűségével.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: