DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Rali

Skodálatos hétvége Székesfehérváron

A SKODA Rally Team Hungaria csapata számára - ahogyan Herczig Norbert fogalmazott-, SKODÁLATOSAN sikerült a 2014. évi Országos Rallye Bajnokság 2. futama. Egész hétvégén egyenletesen, technikai hiba nélkül autóztak, aminek meg is lett az eredménye, hiszen a futam végén ők vehették át a legjobbaknak járó elismerést.

Erről a fantasztikusan sikerül hétvégéről a csapat navigátorát, Igor Bacigált kérdeztük. Azt szerettük volna megtudni tőle, milyen feladatot jelentett a csapat számára egy ilyen vegyes talajú, összetett futam?

 

"Az idei szezon 2., székesfehérvári versenyről már futam előtt tudtuk, hogy nem lesz egy egyszerű menet, nehéz verseny elé nézünk. Főleg az 1. nap jelentett minden csapat számára óriási kihívást, így számunkra is, hiszen a 3 gyorsasági szakaszból 2, a gyakorló katonai lőtereken zajlott, amelyek murvás talaja finoman szólva is nagyon igénybe vette a versenyautókat.

 

Mindannyian aggódtunk egy kicsit, hogy ne kapjunk defekteket és a tempós száguldást a lehető kevesebb sérüléssel megússzák a versenyautóink. Erre felkészülve a SKODA Rally Team Hungaria csapata a futam 1. napjára egy taktikus versenyzést választott. Azaz a lehetőségekhez képest vigyáztunk a SKODÁNKRA. Az 1. versenynapon, minden gyorsasági szakaszon bent hagytunk 1-2 másodpercet, persze folyamatosan figyelve arra, hogy ne szedjük össze sok hátrányt. Arra azért figyeltünk, hogy lőtávolságon belül legyünk, másnap legyen esélyünk a jó helyezés elérésére.

 

Ennek ellenére az 1. nap 4. gyorsasági szakaszán mégis csak összeszedtünk egy bal hátsó defektet, amivel a szakasz céljáig még 5 km-t kellett autóznunk, de szerencsére ettől még nem estünk nagyon hátra. Az 1. versenynapot tehát a 2. helyen zártuk 7,1 mp hátránnyal, amiről úgy gondoltuk, hogy ha másnap nem hibázunk - amire már kisebb esély volt, hiszen a 2. versenynap aszfalton zajlott-, le fogjuk tudni dolgozni.

A sors kegyes volt hozzánk. Terveink ténnyé váltak.

 

A 2. versenynap első 3 gyorsasági szakaszán pici apró lépésekkel sikerült ledolgoznunk a hátrányunkat. Majd a 4. szakaszon Norbival úgy döntöttünk, még szorosabbra húzzuk az öveinket és próbálunk egy igazán kemény tempót menni. Ezzel a 18 km-es Csákberény-Kőhányás közötti szakaszon át is vehettük a vezetést.

Ezt a pozíciót azután a fennmaradó 2 gyorsasági szakaszon meg tudtuk tartani, sőt, még növeltük is az előnyünket. Így a székesfehérvári futam végén, a céldobogóra felhajtva átvehettük az összetett értékelés első helyezettjeinek járó elismerését."

 

Bár a SKODA Rally Team Hungaria csapata számára nehezen indult a 2014. idény, most mégis fordult a kocka, és melléjük szegődött a szerencse, mely reméljük, az egész évadban elkíséri őket.
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: