DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Rali

Ogier Olaszországban is nyert, Ostberg ismét dobogós

A címvédő Sebastien Ogier idei negyedik győzelmével növelte előnyét a rali-világbajnokság pontversenyében csapattársával szemben, aki tegnapi hibája miatt csak harmadik lett.

Egy sima vasárnap végén ünnepelhette idei negyedik futamgyőzelmét a bajnoki éllovas Sebastien Ogier, pedig tegnap még úgy tűnhetett, hogy Jari-Matti Latvala sorozatban másodszor is megveri majd csapattársát. Szombat délután azonban minden megváltozott, amikor Latvala az utolsó szakaszon eltalált egy sziklát, aminek következtében kerékcserére kényszerült, és visszaesett Ogier, valamint a remek versenyt futó Mads Ostberg mögé.



 



 

Latvala problémái már korábban elkezdődtek: az ezt megelőző szakaszon egy szenzorhiba miatt kénytelen volt lelassítani, majd fékproblémák is nehezítették a dolgát: a finn úgy vélte, hogy hibája nélkül is elvesztette volna a vezetést. Így viszont a második hely is elúszott, Ostberg ugyanis nagy formában volt, így nem engedte Latvalát felzárkózni, és megszerezte saját maga és csapata első idei ezüstérmét.



 

Az eddigi hat versenyből hármat is a dobogón záró Ostberg a bajnokság harmadik helyére zárkózott fel ezzel, miután az őt az egész versenyen hiába üldöző Mikkelsen előtt ért célba. A Volkswagen norvég pilótája sokáig honfitársa nyomában volt, ám szombaton a lengéscsillapítóval adódtak gondjai, aminek következtében visszaesett, és végül meg kellett elégednie a negyedik hellyel - a Power Stage megnyerése és az ezért járó bónuszpontok valószínűleg némi vigaszt jelentettek számára.



 



 

ötödikként az ezzel a bajnokságban az előkelő hatodik helyre megérkező Elfyn Evans zárta az Olasz Ralit, bár sokáig csapattársa, Robert Kubica mögött állt. A lengyel tegnap délután rontott, és kitörte Fordja bal első kerekét, ám a Rali 2 szabály értelmében visszatérhetett a versenybe, s végül a nyolcadik lett Prokop és Solberg mögött. Az M-Sport harmadik autója, Mikko Hirvonen Fordja pénteken egy látványos tűzben szinte megsemmisült.



 



 

A Hyundainak még több oka van a szomorúságra: bár jó formában kezdték a pénteki napot, Neuville versenyét végül egy felfüggesztés-meghibásodás tette tönkre, Hanninen pedig egy óriási balesetben törte rommá az i20-at. A gyár harmadik autójával az idén első futamán részt vevő Hayden Paddon a 12. helyen végzett az Olasz Ralin.



 



 

A bajnokság három hét múlva Robert Kubica hazai versenyével, a 71. Lengyel Ralival folytatódik, mely öt év után tér vissza a naptárba.



 

Az Olasz Rali végeredménye:



 

1. Sebastien Ogier VW 4:02:37.8
2. Mads Ostberg Citroen +1:23.1
3. Jari-Matti Latvala VW +1:32.8
4. Andreas Mikkelsen VW +2:39.3
5. Elfyn Evans M-Sport Ford +4:41.8
6. Martin Prokop Czech Ford +6:05.3
7. Henning Solberg Solberg Ford +7:15.8
8. Robert Kubica M-Sport Ford +12:19.0
9. Lorenzo Bertelli FWRT Ford +15:22.1 *
10. Khalid Al Qassimi Citroen +16:49.3
       
* WRC2    

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: