DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Rali

Nőtt a Volkswagen előnye a WRC bajnokságban

A Volkswagen kemény versenyt nyert az év legnehezebb rali futamán, de a címvédő Sébastien Ogier és Julien Ingrassia bebiztosította a negyedik győzelmét a 2014-es FIA Világbajnokságon. Ezzel egymást követően a nyolcadik diadalt aratták a Volkswagennek.

A duó 19. győzelme nem kis feladatnak bizonyult: a Portugál Ralin három márka versenyzője állt a pódiumon tizedmásodperces különbségű párharcok után, és a három napon három különböző versenyző állt az élen a rali futam alatt. A Volkswagen Mikkelsen/ Markkula párosa végül a negyedik helyen végzett, a Latvala/Anttila párosnak pedig a pénteki baleset után sikerült feljönnie, és Ogierék mögött végeztek a záró Power Stagen, mellyel igen értékes pontokat szereztek a Gyári Bajnokságon. összetettben Sébastien Ogiernek és Julien Ingrassianak 91 pontja van, az Andreas Mikkelsen/Mikko Markkula páros a negyedik helyen áll. A Gyári Bajnokságban a Volkswagen átvette a vezetést a Citroën előtt.



 



 

"A Portugál Rali olyan volt, mint amilyennek vártuk- nehéz a csapatnak és a pilótáknak, de végül sikeresen zárult" mondat Dr. Heinz-Jakob Neußer, a Volkswagen műszaki fejlesztésért felelős Igazgatósági tagja. "Az Ogier/ Ingrassia duó újra megmutatta eredményességét a nehéz körülmények között is, de a csapat is remek munkát végzett. Igen meggyőző volt, ahogy megoldották Jari-Matti Latvala támogatását a törés után. Még egy okot jelentett számomra, hogy megérte eljönni Portugáliába: sikerült megtapasztalnom a rajongók lelkesedését az út mellett, ahogy a pilótáinknak szurkolnak.



 

A Portugál Rali elég gyorsan nőtte ki magát egy sikeres hétté a Volkswagen csapat számára. A történet előszavát a Sébastien Ogier/Julien Ingrassia páros írta, a "Fafe Rally Sping" megnyerésével 140,000 ember előtt. A folyamatosan zuhogó eső igencsak megnehezítette a Portugál Ralit: a pálya bejárást el kellett halasztani, és a különleges szakaszokat is rövidíteni kellett a felázott terepviszonyok miatt. A napsütés visszatérésének ellenére a pénteki rali a gumik választásáról szólt leginkább. A Michelin lágy keverék gumijai ideális választásnak tűntek, 16 lágy keverékű gumi állt a Volkswagen csapat rendelkezésére, a gumik használata az egyik legfontosabb kérdéssé nőtte ki magát vasárnapig.



 



 

Nyolcadik egymást követő győzelmével a Volkswagen egy újabb mérföldkövet ünnepelt a Polo R WRC történelmében. A 315 LE, négykerék hajtású erőmű háromszázadik alkalommal állt rajthoz pénteken, és úgy mint az eddigi évfordulókon az 50., 100., 150. és 250. rajtnál- a Polo R WRC ünnepelhette az újabb győzelmet. Hét szakasszal később egy másik mérföldkő érkezett el: a kétszázadik szakasz győzelmet aratta a csapat a 2013-as debütálás óta. A Portugál Rali végéhez érve, a Volkswagen az eddigi versenyek 312 szakaszából 204-et megnyert, ennek eredményeként a győzelmi ráta 65%, míg a 850 lehetséges top háromból 459 a Polo R WRC-t illette. A Sébastien Ogier/ Julien Ingrassia páros eddig 24-szer állt a dobogón, és 14-szer nyert a 17 raliból 2013 óta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: