DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Rali

WRC: Hirvonen vezeti a Portugál Ralit Tanak előtt

A Portugál Rali első teljes napját követően a finn Mikko Hirvonen áll az élen csapattársa, Ott Tanak előtt - a címvédő csak a harmadik helyen!

Jól kezdődött a Portugál Rali első teljes napja Dani Sordo számára, a spanyol versenyző az első két délelőtti szakaszt egyaránt az élen zárta, s ezzel átvette a vezetést, nem mellesleg megszerezte a Hyundai i20 első részsikereit. Sordo később nem tudta tartani kezdeti jó formáját, a harmadik szakaszon visszaesett, és majd húsz másodpercet kapott a gyorsaságit megnyerő Latvalától. A vezetést ekkor a bajnok címvédő Ogier vette át, aki a szuperspeciál óta egy szakaszt sem nyert, de stabil teljesítménnyel mind a három délelőtti gyorsaságit az első három közt zárta.



 



 

A harmadik délelőtti szakasz három áldozatot is követelt: a 10. helyen álló bajnoki ötödik helyezett Elfyn Evans rontott, a finn Juho Hanninen pedig defekt miatt veszített jelentős időt. A legrosszabbul talán az első három ralit egyaránt pont nélkül záró Robert Kubica járt, aki nekiment egy sziklának, mely kitörte a Fiesta egyik kerekét. Mind az egykori F1-es pilóta, mind navigátora, Maciej Szczepaniak sérülés nélkül úszta meg a balesetet.



 



 

Délután a négyszeres bajnoki ezüstérmes Mikko Hirvonen percei következtek. A mai negyedik szakaszt a két Volkswagen, Ogier és Latvala mögött a harmadik helyen kezdte meg az M-Sport versenyzője, ám honfitársa hamar kiesett előle: Latvala egy sziklának ment, és bukott, ezzel elmaradt az újabb csata közte, és Ogier közt. A címvédő megnyerte a szakaszt, mögé Hirvonen és a Svéd Ralin remeklő Tanak zárkózott fel.



 



 

A második délutáni gyorsaságit Neuville nyerte, ezzel a Hyundai harmadik szakaszgyőzelmét könyvelte el, Hirvonen pedig közelebb került Ogier-hez, majd a mai záróetapon meg is előzte őt. Az M-Sport versenyzője 8,9 másodpercet adott a címvédőnek az utolsó szakaszon, akit ráadásul Ott Tanak is maga mögé utasított az összetettben. Az első három helyezettet mindössze 6,5 másodperc választja el.



 



 

Mögöttük messze leszakadva érkezik a 4-5. helyen Mads Ostberg és Dani Sordo, akiket mindössze egyetlen tized választ el egymástól, majd Neuville, Solberg, Hanninen, Mikkelsen és Prokop következik. Ostberg márkatársa, Kris Meeke a nap utolsó szakaszán hibázott, épp ugyanabban a kanyarban, mint délelőtt Evans.



 

A Portugál Rali holnap hat szakasszal folytatódik, az első 10:55-kor, az utolsó 18:05-kor kezdődik.



 

A Portugál Rali állása 7 szakasz után:

1. Mikko Hirvonen M-Sport Ford 1:25:05.6
2. Ott Tanak M-Sport Ford +3.7
3. Sebastien Ogier VW +6.5
4. Mads Ostberg Citroen +25.6
5. Dani Sordo Hyundai +25.7
6. Thierry Neuville Hyundai +42.0
7. Henning Solberg Solberg Ford +1:42.3
8. Juho Hanninen Hyundai +1:58.2
9. Andreas Mikkelsen VW +2:16.2
10. Martin Prokop Czech Ford +2:59.2

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: