DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Rali

Breen és a Peugeot R5 első győzelmével zárult az Acropolis

Magabiztos autózással Craig Breen győztesként zárta az Európa Bajnokság görög futamát. Az ír fiúra duplán büszke a csapat - az első hely mellett külön öröm, hogy a Peugeot 208 T16 győzelemmel debütált. Bessenyey Zoltán a kétkerekesek között második lett, míg ifj. Érdi Tibor műszaki problémák miatt a záró szakasz után búcsúzott az Acropolis ralitól.

A Peugeot Akadémia reménysége, Breen számára nem volt felhőtlen a második versenynap, de összességében, az eredmény tekintetében nem panaszkodhat. "Sokat teszteltem már az autót, de azért akadnak még olyan részek, ahol elbizonytalanodom, melyik döntés lenne a helyes. Az utolsó előtti részen egy kicsit megforogtam, de sok időt nem vesztettem, így szerencsére nem kerültem hátrébb az összetettben. Eszméletlen jól érzem most magam, boldog vagyok, az autó debütálásával egy időben a győzelmet is sikerült megszereznünk."



A dobogó második helyére 8 másodperces hátránnyal Bryan Bouffier érkezett. A Citroen DS3 RRC-vel rajthoz álló francia a murvás részeken sem okozott csalódást rajongóinak - egész jó szakaszidőket hozott össze, az utolsó két részen szakaszgyőztesként zárt, és végül bebiztosította előnyét Kajetanowicz-cal szemben. "Szép eredményt értem el, de bevallom, nem ez volt a célom. Amit tudtam, megtettem, de kisebb hibák becsúsztak. Köszönet mindenkinek, aki segített abban, hogy e versenyen is bizonyíthattam."

 

Kajetan Kajetanowicz harmadikként fejezte be a tizenhárom szakaszból álló futamot. A lengyel egész jól kezdte a napot, hiszen szakaszgyőzelem mellett több élmezőnybeli időt is begyűjtött, de ez mégis kevés volt ahhoz, hogy megszorongassa az előtte haladókat. "Nagyszerű hétvége volt, örülök az elért eredménynek. Voltak ugyan apró műszaki gondjaink, de nagyon nem hátráltattak. Kellemesen elfáradtam, de hát tudtam, hogy ez lesz, hiszen Acropolis ralira jöttem..."

A gyári Skoda csapat versenyzője, Esapekka Lappi ezúttal lecsúszott a dobogóról. A finn fiú a negyedik helyen végzett bő ötven másodperccel elmaradva Kajto-tól.  Az ötödik helynek az EB-n már rég nem látott Bruno Magalhaes örülhetett, akit Vaszily Gryazin követett tisztes távolból.

 

Magyar párosaink közül Bessenyey Zoltán jött ki jobban a murvás részekről, aki a kétkerekesek kategóriájában a második legjobb időt hozta össze a két versenynap alatt. Ifj. Érdi Tibor a Production Cup győzelmére volt esélyes, azonban az utolsó részt követően műszaki gondok léptek fel - a kormányösszekötő miatt el kellett búcsúznia a mezőnytől.

 

Az Acropolis rally végeredménye:


1. Craig Breen/Scott Martin, Peugeot 208 T16 2:21:20.2 


2. Bryan Bouffier/Xavier Panseri, Citroen DS3 S2000 +8.1


3. Kajetan Kajetanowicz/Jaroslaw Baran, Ford Fiesta R5 +42.1


4. Esapekka Lappi/Janne Ferm, Skoda Fabia S2000 +1:33.0


5. Bruno Magalháes/C. Magalháes, Peugeot 207 S2000 +4:40.0


6. Vaszilij Grijazin/Dmitrij Jeremejev, Ford Fiesta S2000 +6:11.8


7. Jaroslav Orsák/David Smeidler, Skoda Fabia S2000 +7:51.2


8. J. Raoux/Laurent Magat, Peugeot 207 S2000 +9:08.6


9. J. Tarabus/Daniel Trunkát, Skoda Fabia S2000 +9:18.4


10. Robert Consani/Vincent Landais, Peugeot 207 S2000 +9:52.9


... 18. Bessenyey Zoltán/Nyirfás Julianna, Honda Civic Type R3 +16:42.7

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: