DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Rali

WRC: Hogy menthette meg egy sör a Hyundai dobogóját?

Az Autosport újságírója, David Evans idézte fel a Hyundai első dobogója megmentésének nem mindennapi történetét.

A Mexikó Ralira nagy elvárások terhét cipelve érkezett meg a Hyundai, akik sejtették, hogy nehéz lesz a WRC-bemutatkozás, de azt talán nem gondolták volna, hogy az első két hétvégén egyszer sem tud az első tíz közt zárni sem Thierry Neuville, sem Juho Hanninen, sem Dani Sordo. Mexikóban viszont megtört a jég: az utolsó gyorsaságit követően biztossá vált, hogy Thierry Neuville nemcsak első pontjait, hanem egyben első dobogóját is megszerzi - nem sokkal később mégis bizonytalan lett a pozíció sorsa.



 



 

Az utolsó, harminchárom kilométeres összekötő szakaszon ugyanis egy apró műszaki hiba támadt az autóval: a hűtővíz elkezdett szivárogni az i20-asból. Egyre többen értek vissza a szervízparkba, Neuville viszont nem érkezett meg. Az Autosport újságírója, David Evans, gyorsan megkérdezte a negyedik helyen álló névrokonát, Elfyn Evanst, mit gondol most a helyzetről: "Nem akarom így megszerezni a pozíciót. Thierry jó versenyt futott, azt kívánom, hogy szerencsésen visszaérkezzen."



 

Végül Neuville beérkezett a célba, navigátora, Nicolas Gilsoul egy nagyrészt kiürült Coronásüveget szorongatott. A literes sört Neuville-ék a power stage céljában kapták, s úgy döntöttek, hogy elviszik a csapatuknak. Ez a gesztus mentette meg a Hyundai dobogós helyezését, hiszen a hűtővíz elfolyásakor a sörrel pótolták azt. Neuville végül célba ért, a trükk működött, az antialkoholista versenyző futamát egy üveg sör mentette meg.



 



 

A teljes nyugalom azért még kicsivel odébb volt, hiszen attól lehetett tartani, hogy a riválisok megóvják majd az eredményt, hiszen a belga versenyző külső segítséget vett igénybe a célba éréshez. Csakhogy mivel a sör a szervezőktől származott, nem minősült külső segítségnek, s miután kézbe vette, Neuville már azt tehetett vele, amit akart. Ha úgy dönt, hogy beleönti az autójába, senki nem szólhat semmit. A belga így is tett, a zseniális ötletért pedig egy dobogós hely lett a jutalma.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: