DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Rali

A Toyota már Olaszországban teszteli a Yaris WRC-t

Első komoly bevetéséhez érkezett a Toyota legújabb üdvöskéje, a Yaris WRC. A japánok a napokban Toszkána murvás útjain tesztelnek két kijelölt versenyzőjükkel.

A korábbi hírekre alapozva nem okozott meglepetést a tesztpilótának a kiléte - a Yarist Stephane Sarrazin viszi először táncba ezen a héten a toszkán vidéken, és a napokban a Peugeot, a Suzuki és a Skoda korábbi tesztpilótája, Marcus Grönholm nagybátyja, a nyolcszoros finn bajnok Sebastian Lindholm is csatlakozik a Toyotához.

 

Az első kilométerek után a mérnökök szerint abszolút pozitívak a visszajelzések, főleg azért, mert mechanikai problémák nem jelentkeztek az új autónál. A teszt program egyébként a Motorsport Italia jóvoltából jöhetett létre. "A Toyotával hosszú egyeztetések után végül megállapodtunk abban, hogy közösen együtt fogunk működni a Yaris-projekt tekintetében." - mondta el a Motorsport Italia tulajdonosa, Bruno De Pianto.

 

A japán márka visszatérését a rali világbajnokságra nem kérdőjelezik meg, csupán a lehetséges időpont nem tisztázott még. Előzetes tervek alapján 2016-ban már versenykörülmények között feltűnhet a Yaris WRC, ám több felvetés szerint a 2017-es technikai szabályok változtatását követően tűnhet fel a versenypályákon.

 

A Toyota a Corolla-s korszak óta kicsit háttérbe szorult, ám ettől függetlenül szorgalmasan követik a világbajnokság eseményeit. Az idei évadnyitó futamon, a Monte Carlo ralin például jelen volt a Toyota Motor Corporation elnöke, Akio Toyoda, aki a következőket mondta el a januári eseményen: "A Toyota nagyon szeretne visszatérni a WRC-be, mellyel kapcsolatban pontos időt nem tudok mondani. Két éve is ugyanezt mondtam, de szerencsére egyre közelebb vagyunk a pillanathoz." - nyilatkozta Toyoda.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: