DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Rali

Bajban a Peugeot R5-öse

Továbbra sem alakulnak jól a Peugeot dolgai a 208 T16-tal, hiába jelentették be elsőként, hogy R5-ös autót építenek, hiába tolták el a bemutatkozást 3 hónappal, az FIA elsőre visszadobta az autót homologizációját, Olaszországban pedig Andreuccival sem tűnt gyorsnak.

 

Azt egyelőre pontosan nem tudni, hogy nemzetközi szövetség milyen hibát talált az autó homologizációja során, viszont a lényegen nem változtat, a várva-várt 208 T16 első nekifutásra nem kapta meg a szükséges engedélyeket.

 

Ennek ellenére nem maradt el az autó versenyen való bemutatkozása, a Peugeot Italia autójával a 11-szeres olasz nemzeti bajnok Paolo Andreucci nemzeti homologizációval részt vehetett az olasz bajnokság idei szezonnyitóján, a Rally del Ciocco-n. Az autó azonban itt sem hozta remélt eredményeket, a verseny első napjának 12 gyorsaságija közül mindössze egyetlen egyet tudott megnyerni, a további 11-en jellemzően az első háromba sem fért bele, a nap végén egy perces hátrányba került az élen álló Giandomenico Basso gázos R5-ös Fiestája mögött, de Umberto Scandola S2000-es Skodája is majd 20 másodperccel előzte meg.

 

A 208 T16 ráadásul nemcsak vetélytársaihoz, önmagához képest sem tűnt gyorsnak, hiszen Nucita az S2000-es 207-essel 12-ből 10-szer verte Andreuccit, igaz egy hiba miatt 10 másodperccel mögötte ért szombat este célba.

 

A rali befejező napja már jobban sikerült Andreucci számára, a nap négy gyorsasági szakaszából hármat is megnyert, ez azonban annak is betudható, hogy Basso és Scandola már bőven spórolhatott, Andreucci így egy harmadik hellyel indította az autó pályafutását.

 

Arról még senki sem beszél, hogy mit hozhat a jövő az R5-ös Peugeot számára, az viszont biztos, hogy a Citroen R5-ös autója leghamarabb április 1.-én kaphatja meg a szükséges papírokat.

 

Mindezek ellenére van kereslet az verseny oroszlánra, a Peugeot Sport bevallása szerint eddig 22 R5-ösre vettek fel előrendelést, 8 autó Olaszországban, 5 Franciaországban, 3 Csehországban, kettő Németországban, egy-egy pedig Brazíliában, Dániában, Lettországban és Belgiumban talált gazdára.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: