DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Rali

Latvala és Kubica nyerte az Akropolisz Ralit (videóval)

Jari-Matti Latvala első Volkswagenes futamgyőzelmével zárult az idei Akropolisz Rally, a második helyen Sordo, harmadikként Neuville érkezett célba. A WRC2-ben Robert Kubica első világbajnoki győzelmét ünnepelte.

Ahogyan arra szombat este számítani lehetett, vasárnap a nyugalom uralta az istenek ralijának gyorsasági szakaszait. A kétszer két gyorsaságin a mezőny nagy része már csak a korábban kiharcolt pozíciójára próbált ügyelni, így komoly izgalmakra nem volt kilátás.



A befejező nap végül abszolút a Volkswagenekről szólt, hiszen mindent megszereztek, amit ma meg még meg lehetett. A nap üde színfoltját Andreas Mikkelsen jelentette, akinek szerencsére csörgedezik még némi viking vér az ereiben, megtámadta Nasser Al Attiyah abszolút negyedik helyét. A fiatal norvég rendesen elkapta a fonalat, behúzta az első három szakaszon az győzelmet, a végére meglett a negyedik hely, a power stage-en pedig még egy extra pontot is begyűjtött. A záró, extra pontokat adó gyorsasági szakaszon is egy Polo WRC végzett az élen, Sebastien Ogier ezzel egy csapásra megnégyszerezte pontjait, a csapat harmadik tagja, Jari-Matti Latvala megszerezte a futamgyőzelmet.

"Nagyon sok ember bízott bennem, ami nagyon sok erőt adott nekem." - mondta a győztes a verseny végén. "Az idei év a Montén elég rosszul indult számomra, nagyon vágytam már egy jó eredményre, és itt végre megcsináltuk, nagyszerű érzés újra nyerni. Nagyon boldog vagyok, mert nagyon szeretem látni a mosolyt a csapat tagjainak arcán."

A Citroen Loeb távollétében továbbra sem képes a győzelemért harcolni az abszolútban, azonban Dani Sordo második helye jelent némi gyógyírt sebeikre. "Értékes pontokat szereztünk ami jót tett az önbizalmunkank." - mondta Sordo a célban. "A korábbi versenyeken megpróbáltunk nyerni, de mindig becsúszott egy-egy hiba, de most minden rendben volt."

Thierry Neuville személyében egy újabb roppant boldog embert köszönthettünk a dobogón, a fiatal belga a szezon során immár másodszor (legutóbb Mexikóban) állhatott fel a pódiumra, aki ennek köszönhetően már a legelőkelőbb helyen áll a Fordosok között a bajnokság ponttáblázatán. "Nagyon boldog vagyok, hogy idén már másodszor állhatok fel a dobogóra." - lelkendezett Neuville. "Ma már nem igazán nyomtuk, de az autó versenyképes volt és minden jól alakult. Az aszfaltos versenyeket jobban szeretem, de ez a verseny nagyon rendben volt."

A WRC2-ben is volt nagy ünneplés, hiszen a rallysporttal, különösen annak murvás válfajával, még mindig csak ismerkedő Robert Kubica nagyon rutinos versenyzést bemutatva, hatalmas előnnyel szerezte meg az első győzelmét. "Nagyon kemény rali volt, különösen olyasvalakinek mint én, aki a zártpályás versenyzésből tévedett ide." - vallotta be Kubica a célban. "Jó kis hétvége volt, rengeteget tanultunk, ezek a tapasztalatok amiket itt szereztünk nagyon sokat segítettek nekem. Természetesen ma már én is visszavettem a tempóból, de azt már tudom nagyon jól, hogy a raliban pont visszavenni nehéz."

Az Akropolisz Rali végeredménye:

Hely Versenyző Idő Különbség
1. J. LATVALA 3:31:01.2 0.0
2. D. SORDO 3:32:51.2 +1:50.0
3. T. NEUVILLE 3:33:15.3 +2:14.1
4. A. MIKKELSEN 3:34:56.3 +3:55.1
5. N. AL ATTIYAH 3:35:13.8 +4:12.6
6. M. OSTBERG 3:36:49.9 +5:48.7
7. M. HIRVONEN 3:39:01.9 +8:00.7
8. M. PROKOP 3:39:02.4 +8:01.2
9. E. NOVIKOV 3:39:13.0 +8:11.8
10. S. OGIER 3:41:11.5 +10:10.3
11. R. KUBICA 3:46:20.3 +15:19.1

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: