DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Rali

Akropolisz Rali: Latvala már túl a nehezén (videóval)

Hatalmas lépést tett Jari-Matti Latvala első Volkswagenes futamgyőzelme felé, az utolsó nap 4 gyorsaságija előtt több mint egy perccel vezet Dani Sordo és majd kettővel Thierry Neuville előtt.

Igencsak izgalmas napra volt kilátás szombat reggel az Akopoliszon, hiszen az első háromban a mezőny két legellentmondásosabb pilótája szállhatott harcba a győzelemért. Sokan talán már fogadásokat is kötöttek, hogy meddig lesz képes megőrizni első helyét Jevegynij Novikov, akinek igazából egyáltalán nem kellett volna nagyon sietnie, hisz a pénteki két gyorsaságin már fél perc felé tornászta előnyét az első helyen, de a Volkswagennél is volt miért izgulni, hiszen Ogier tegnapi hibáját követően abban a Jari-Matti Latvalában kellett bízniuk, aki olykor-olykor szintén képes hajmeresztő dolgokat produkálni.

Novikov azonban nem bírt leállni, ment is rögtön egy abszolútot, a következőn azonban beszedett egy defektet. Latvalának több se kellett, miután már az elsőn átugrotta Dani Sordot, azonnal lecsapott az első helyre, majd a nap első felében növelni kezdte előnyét. A második körben a helyezet nem sokat változott, a hamvaiból feltámadó Novikov behúzott két újabb szakaszgyőzelmet, amivel visszaverekedte magát a pontszerzők közé, akárcsak a záró szakaszon első abszolút idejét jegyző Sebastien Ogier. Egy részsiker, rögtön az első pályán, azért délután is jutott Latvalának, aki a elégedetten tekinthet a befejező nap elé."Nagyon jól sikerült számunkra a mai nap, azonban ez az Akropolisz, itt bármi megtörténhet ezt már a saját bőrömön is tapasztaltam." - nyilatkozta a nap végén az összetett éllovasa. "Holnap igyekszem az utakhoz igazítani a sebességem, a keményebb részeken visszaveszek, a simább szekciókban pedig könnyedébb szeretnék lenni."

Sordó a nap vége felé közeledve belátta, hogy saját erejéből nem lesz képes utolérni Latvalát, de ő még nagyon nem dőlhet hátra, mert ha tovább lassul, akkor Thierry Neuville is lőtávolon belülre kerülhet. "Szerettem volna közelebb lenni az elejéhez, de ez nem az a rali, ahol érdemes lenne kockáztatni." - vallotta be Sordo a szombat esti szervizben. "Nyomathattuk ma volna jobban is, de Latvala gyorsabb volt, ezért hülyeség lett volna és holnap sem fogok kockáztatni."

A legjobb Fordosként az abszolút harmadik helyen érkező Thierry Neuville is elégedett mai teljesítményével, bevallása szerint semmi különös titka nincs annak, hogy a harmadik helyen zárta a napot. "Az úton kell maradni és vigyázni kell az autóra." - árulta el sikere receptjét a fiatal belga. "Délután sokkal jobbnak éreztem az autót, mindig tudtam mire számíthatok. A dobogóval egyelőre nem foglalkozok, holnap még hosszú nap vár ránk, nyomni nem fogom, inkább megpróbálom tartani a helyem."