DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Rali

Menekül Európából a Rally VB!?

A rali világbajnokság átalakítása folytatódik, a földrajzi súlypont valószínűleg eltolódik Európától. Váratlan módon Kína szerepel a következő évre a kívánságlista első helyén.

El Európából, több világot a világbajnokságba. E mottó alapján szeretnék módosítani az FIA felelősei a jövőbeni naptárakat. Leginkább a Brazília, Oroszország, India, Kína négyes szerepel egész előkelő helyen a kívánságlistán.

"Keményen dolgozunk azon, hogy az FIA-Világtanács június végén sorra kerülő ülésén bemutathassuk az új naptártervezetet." - mondta Jarmo Mahonen. "Jelenleg a vb 13 versenyéből 10 Európában szerepel. Két-három éven belül 7:6 kel legyen az arány, és hatból a lehető legtöbb FIA régiónak szerepelnie kellene. A Közel-Kelet mellett Afrika is szerepel a listánkon."

Mostanáig előrehaladottak voltak a brazíliai szervezések, de Dél-Amerikában jelenleg sokkal fontosabb téma a 2014-es foci vb, és a 2016-os riói olimpia. Így most helyette kelet felé tekint az FIA, irány Kína.

"A szervezés mellet a finanszírozásnak is meg kell lennie" folytatta Mahonen "Néhány hete meglátogattuk Michele Moutonnal a Gansu-régióban lévő Zhangye-t, ami majd 2000 kilométerre van északnyugatra Pekingtől. Júliusban kerül sor itt egy raliversenyre. Ha szeretnék, vehetjük ezt egy hivatalos tesztfutamnak, és egy kis segítséggel már 2014-ben rendezhetnének vb-futamot."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: