| |
Új-Zéland Rali: Nem jött be a Ford taktika
2012.06.22, péntek 08:30

Már az Új-Zéland Rali elsõ napján lemondhatott a gyõzelemrõl a Ford csapata, Latvala nemcsak rosszul választott rajpozíciót, de hibázott is, Solberg pedig elgumizta magát. Loeb vezet, Hirvonen követi.

Talán kevesek számára meglepõ, hogy a Citroen húzása jött be jobban az Új-Zéland Rally péntek délelõtti gyorsasági szakaszain. Ugyan a nyitó szakaszon Jari-Matti Latvala még az élre tudott állni, a Citroen két pilótája már a második szakaszon átgázolt rajta. Hirvonen hatalmas autózott a szakaszon, a 30 kilométeres pályán a második helyen célba érõ Loebnek is leosztott 10 másodpercet, amivel azonnal át is vette a vezetést.

Az elsõ kör második fele már Loeb-é volt, két szakaszgyõzelmével 4 másodpercen belülre került csapattársához képest. Latvalának meg kellett elégednie azzal, hogy viszonylag szorosan követi a két Citroent, miközben norvég csapattársa taktikája totális csõdöt mondott. Petter Solberg másodikként rajtolhatott a pályán, de ahelyett hogy lemásoltva volna a Citroenesek gumiválasztását, a kemény keveréknek szavazott bizalmat. Ezek a gumik azonban egyáltalán nem mûködtek a pályákon, Solberg így másfél perces hátránnyal csak a nyolcadik helyen érkezett vissza a szervizparkba.

A nap második felében minden ott folytatódott ahol délelõtt abbamaradt. Elõbb Loeb, majd Hirvonen nyert egy szakaszt, majd ismét Loeb kettõt. A francia a nap utolsó szakaszán aratott gyõzelmével letaszította Hirvonent az elsõ helyrõl. A Fordosok is hozták idei formájukat, különös tekintettel Latvalára, akinek megint sikerült hamar elintéznie, hogy ne harcolhasson a gyõzelemért. A finn a hetedik gyorsaságin lecsúszott az útról ahonnan csak közel öt perc várakozás után, a nézõk segítségével tudott visszatérni. A két Fordos nagyfiú hibáit kihasználva Jevgenyij Novikov foglalta el a harmadik helyet, akit a délutáni pályákon sikeresen tartotta maga mögött a feltörekvõ Solberget.

Az Új-Zéland Rally állása az 1. nap után:
1. Sebastien Loeb/Daniel Elena, Citroen DS3 WRC 2:07:35.0
2. Mikko Hirvonen/Jarmo Lehtinen, Citroen DS3 WRC +4.0
3. Jevgenyij Novikov/Denis Giraudet, Ford Fiesta RS WRC +1:31.0
4. Petter Solberg/Chris Patterson, Ford Fiesta RS WRC +1:39.3
5. Ott Tanak/Kuldar Sikk, Ford Fiesta RS WRC +1:47.0
6. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul, Citroen DS3 WRC +2:18.0
7. Dani Sordo/Carlos Del Barrio, Mini John Cooper Works WRC +2:34.3
8. Armindo Araujo/Miguel Ramalho, Mini John Cooper Works WRC +4:36.9
9. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila, Ford Fiesta RS WRC +4:56.1
10. Ken Block/Alex Gelsomino, Ford Fiesta RS WRC +6:25.3

RallySport.hu - Fri


Hozzászólások:


Kapcsolódó hírek
 
Formula 1 hírek
Motoros hírek
Rali hírek
Autós hírek
AFM hírek