| |
"Hazai" pályán bizonyíthattak a somogyi ralisok
2012.06.04, hétfő 09:53

Az elmúlt hétvégén következő célállomásához érkezett az Országos Rally Bajnokság. Június 1-2. között Pécs és környéke adott otthont az ORB futamának. Habár a rendezvény IRC státusz néhány hónappal ez előtt visszamondták a szervezők, így is nagy tervekkel, bizakodással, izgalommal készültek a nagy eseményre. Az első osztályú pilóták mellett a Historic EB versenyzőpárosai is jelen voltak a 46. Drávanet Mecsek Rallyn.

Péntek délután a Széchenyi téri ünnepélyes rajtceremóniát követően a prológgal folytatódott a program, a Pécs Plazanál. Aznap este még két éjszakai szakasz várt a versenyzőkre, szombaton pedig további hat gyorsaságit kellett teljesíteniük Hetvehelyen, Orfűn és Alsómocsoládon át.A futamot – 15 év után újra – Herczig Norbert nyerte, oldalán Bacigal Igorral, mögöttük pedig a Turán Frigyes-Zsiros Gábor illetve a Botka Dávid-Mihalik Péter páros végzett.

Több somogyi versenyző is rajthoz állt a nagy tradíciókkal rendelkező viadalon. Habár pilótáinknak, navigátorainknak hazai pályának számítanak a mecseki szerpentinek, mégse tartották ezt előnynek a verseny kezdete előtt. Somogy megyét hat duó képviselte – egyiküknél sem volt azonban elmondható, hogy problémamentes hétvégét zártak volna.

A legjobb somogyi eredményt Hideg Krisztián érte el, egy Mitsubishi Lancer volánja mögül. A Mecsek Rally kötelező program Hideg rallys karrierjében, akinek ez úttal Kismődi Endre segédkezett. A páros az abszolút 9. helyen fejezte be a pécsi futamot.

A siófoki mitfahrer, Kocsis György mellé most Fortuna is felsorakozott. A májusi szerencsétlen bükfürdői futam után Pécsett sikeresen vette pilótájával az akadályokat. Bíró Péter oldalán, egy Subaru Impreza R4-ben diktálva az itinert az abszolút 15. helyen végzett.

Budai Annamáriának is szép eredménnyel zárult a mecseki hétvége, ám a kezdet annál stresszesebb volt számára. A pénteki rajtceremónia előtt kocsijuk elgurult a Széchenyi téren felállított parc fermé területéről, s a lépcsőn lekoccanva két kisgyermeket könnyebben megsebesített. A híradásokkal ellentétben a gyerekeknek semmi komolyabb bajuk nem esett, horzsolásokkal megúszták az esetet. „Nagyon megráztak minket lelkileg a péntek délutáni események, így nagyon nehéz volt odakoncentrálni a feladatunkra – mesélte Marcsi. - A balesetet követően megtörtént a rendőrségi helyszínelés, s megállapították, hogy nem műszaki hiba miatt következett be a baj, hanem a nézők lökték meg annyira a kocsit, hogy az elgurult a helyéről. A gyerekeknek ez úton is jobbulást kívánunk!” Szombatra már sikerült túltenni magukat az előző napi eseményeken az Ollé-Budai párosnak, így magabiztosan autózva, az abszolút 20. helyre kormányozták be a sárga Suzuki Swift S1600-ast. Időeredményük pedig az 5-ös kategória első helyét is bebiztosította számukra.

A Maricsek Racing Team színeiben induló Kovács Antal és Istovics Gergő fergetegeset parádézott a péntek éjszakai két gyorsaságin. A fiúk megfelelő gumit választva, óvatosan, de mégis gyorsan közlekedve több mint 46 másodperces előnyt szereztek ellenfeleikkel szemben, ami így számukra az első nap végén az S csoport első helyét jelentette. „Amennyire tartottunk az éjszakai szakaszoktól, azok annál jobban sikerültek. Az első gyorson abszolút 9. időt autóztunk, ami nem csak a mi, de mások várakozásait is felülmúlta, a második részen pedig abszolút 14.-ként értünk be. Ezekkel az időeredményekkel jelentős előnyre tettünk szert, amit csak be kellett volna osztanunk a szombati 6 gyorsaságira. A második nap azonban problémánk adódott a váltóval, amit a szervizben ki is kellett cserélni. Habár időre nem sikerült befejezni a szerelést, és emiatt 70 másodperces büntetést kaptunk, a csapat tagjainak áldozatos munkájának köszönhetően folytatni tudtuk a versenyt. Az örömünk így is megvan, jót versenyeztünk, és a dobogós helyezést is meg tudtuk szerezni.” A Kovács-Istovics páros abszolút értékelésben a 19. helyen végzett, és az S csoportban a 3. pozíciót szerezték meg.

Antiék csapattársai, a Talmácsi Gábor-Patkó Gergely és a Merencsics Árpád-Al-Absi Gáber duó nem voltak ilyen szerencsések. A nagyatádi Merencsicsék a 5. szakaszon árokba repültek, s így a verseny feladására kényszerültek. Talmáéknak sikerült befejezniük a versenyt az abszolút 22. helyen, ám a két nap alatt több, kisebb-nagyobb technikai problémával is küzdöttek.

A Matók Ádám-Szabó Krisztián alakulat ismét bizonyította rátermettségét. Habár a fiatal pilóta először teljesített éjszakai gyorsasági szakaszokat, idejük így is bíztató volt a végeredményre nézve. A kaposvári Szabó a 8-as kategória győzelméig hajtotta sofőrjét és a Honda Civic Type-R, ami abszolútban a 30. pozíciót jelentette.

A következő megmérettetés július 13-15 között vár majd somogyi versenyzőinkre. A Veszprém Rallyval, murván folytatódik majd ugyanis a bajnoki sorozat, s reméljük, hogy ugyancsak ilyen sikeres szerepléssel zárják majd megyénk képviselői a benzingőzös küzdelmeket. Hajrá Somogy!

RallyCafe.hu - Fotó Kovács-barna Károly


Hozzászólások:


Kapcsolódó hírek
 
Formula 1 hírek
Motoros hírek
Rali hírek
Autós hírek
AFM hírek