DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Motor

Exkluzív: Változatlan marad a legjobb krosszos nemzet?

A pályán zajló akcióval és a nézőkkel együtt megérkezett Lettországba a kellemes idő is. A kék ég alatt remekeltek a Nemzetek Motokrossza címvédői, a magyar csapathoz azonban nem volt kegyes a szerencse.

Már délelőtt 10 órakor felhangzottak a motorok a kegumsi krosszlétesítményben: 34 versenyző csordult egyszerre az 1540 méter hosszú pályára. Elsőként az MX1 kategória szabadedzését rendezték, a gyakorláson az orosz csapat képviselője, Aleksandr Tonkov bizonyult a legeredményesebbnek a francia Gautier Paulin előtt 1.46.259-es körével. Magyar versenyző itt érte el a legjobb eredményt, Németh Kornél a 20. helyet.

 

Ezután az MX2-esek következtek, köztük a legnagyobb név Antonio Cairoli, a nyolcszoros világbajnok, aki annak rendje és módja szerint leggyorsabb időt futott, fél másodperccel az amerikai Jeremy Martin és további eggyel a brit Tommy Searle előtt. Déczi Balázs csak nyolc teljes kört tudott teljesíteni derékfájdalom miatt. Az USA vitte az Open kategóriát, Eli Tomac 1:45.310-es kört futott a francia Steven Fossard előtt. Hugyecz Erik a 24. helyen zárt.

 



A délutáni kvalifikációs futamok döntöttek arról, melyik országok jutnak tovább a B-döntőbe. A rövid futamok 20 percig és 2 ráadás körig tartottak. Az MX1-esek között a Tonkovval csatázó Gautier Paulin nyert. Tonkov később Jeremy van Horebeekkel ütközött: ennek az orosz itta meg a levét, aki csak hatodik lett, miközben a belga versenyző második. Németh Kornél a 20. helyet szerezte meg, de később büntetéssel sújtották, mert megszegte a sárga zászlóra vonatkozó szabályokat.

 

Az MX2-es menet hozta a legnagyobb izgalmakat. A 250 köbcentiméteresek versenyében számtalan bukás történt, többek között a címvédő belgák újonca, Julien Lieber és az amerikai Jeremy Martin is erre a sorsra jutott. A nyolcszoros világbajnok, Antonio Cairoli ellenben nagyszerű versenyt produkált, és a nyolcadik helyről menetelt addig, amíg az élre nem ugrott. Végül 5 másodperces előnnyel nyert a holland Glenn Coldenhoff előtt. A magyaroknak továbbra sem volt szerencséje: a Formula.hu munkatársai is szemtanúi voltak, hogy Déczi Balázs a 18-as kanyarban bukik.

 

Az Open kategória a címvédő belgák győzelmét hozta Kevin Strijbos révén, aki tekintélyes, 13 másodperces előnnyel verte meg a britek és szlovénok képviselőit. Az észt Tanek Leol a dobogó nagy részében az Egyesült Királyság krosszosával, Dean Wilsonnal harcolt a második helyért, de a futam végén visszaesett a 4. helyre. Hugyecz Erik érte el a nap legjobb helyezését Magyarország számára (Németh Kornél büntetését beleértve), a 24. pozíciót, annak ellenére, hogy a futam elején megsérült a teleszkópja.

 

A kvalifikációs futamok határozták meg a vasárnapi program menetét. A 19 legjobb nemzet továbbjut az A-döntőkbe. Ezekből hármat tartanak, a három kategória pedig keverten vesz részt rajtuk. Nemzetenként két-két versenyző vesz részt mindegyiken: összecsap az MX1 és MX2, az MX1 és Open, illetve MX2 és Open is. A tovább nem jutó nemzetek összes versenyzője a B-döntőbe kerül, amelyik ország ezt megnyeri, részt vehet a három fő versenyen.

 

Egyszerű pontozás döntött arról, mely csapatok kerülték el a B-döntőt: minden futamon 1 pont illette meg a győztest, 2 a második helyezettet és így tovább 34 pontig. A leggyengébb eredményt figyelmen kívül hagyják (így elkerülve, hogy például egy három tizedik helyet szerző csapat legyőzzön egy két győzelmet elérő és egyszer bukó nemzetet), a két összeadott pontszám határozza meg a végső sorrendet. Az Opent megnyerő és MX1-ben második 2013-as bajnok Belgium így elsőként jutott tovább, az MX1-et megnyerő franciák és Openben második britek előtt. Cairoli hiába nyerte meg Olaszországnak az MX2 kategóriát, csapattársai kilencedik és tizedik helyen végeztek, így ők ötödikként jutottak tovább.

 

Az Egyesült Államok versenyzői két futamon is buktak, ennek ellenére Eli Tomac a 8. helyre visszajött - ebben a pozícióban jutott tovább a teljes csapat. A másik eleső versenyzőt, Jeremy Martint orvosi vizsgálatra kellett szállítani - ennek ellenére a pilóta hatalmas bukása után még visszaült motorjára, és befejezte a kvalifikációt. Esése videón is megtekinthető.

 

A hazai lettek 12.-ek lettek. Finnország épp továbbjutott, az ugyanannyi pontos Írországnak azonban a B-döntőben kell boldogulnia. Magyarország végül a 30. helyet érte el, a büntetés és balszerencse ellenére elkerülték Luxemburg és Izrael sorsát - a 33. és 34. csapat a B-döntőben sem indulhat.

 

A mai program bemelegítő edzésekkel kezdődik, a B-döntőt magyarországi idő szerint 10 órakor, a MX1-MX2 közös versenyét 12-kor, az MX2-Open futamot 13:30-kor, az Open-MX1 megmérettetést 15 órakor rendezik. Az Eurosport 2 a 12 és 13:30 órás futamokat közvetíti.

 

A magyar csapat szombati napjáról szóló beszámoló itt olvasható el.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: