DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
Motor

2015 elején teszik az első kilométereket a Michelin abroncsaiba

A crash.net hírportál értesülései szerint a 2016-ban Bridgestone-t váltó francia gumigyártó cég, a Michelin termékei már a jövő év elején debütálnak Sepangban a királykategóriában. A váltás nem csupán az egyik márkáról a másikra való átállás lesz, a kerékméretek is változnak majd.

A Michelin nagyon komolyan készül a MotoGP-be való visszatérésre, ennek ékes bizonyítéka, hogy az általuk fejlesztett gumik első darabjait már 2015 februárjában bevetik a királykategóriában, az első sepangi teszten. A teszt február 4-én kezdődik és egészen 7-ig tart majd. Az első három nap a megszokott módon fog lezajlani, 7-én viszont már mindenki kipróbálhatja a francia gumigyártó-óriás abroncsainak első példányát. A váltás nem csupán a gumi márkája miatt lesz érdekes, hiszen a kerekek méretei is megváltoznak. A Superbike-hoz hasonlóan a MotoGP-ben is áttérnek a jelenleg használt 16,5 colosról az utcai motorokon megszokott 17 colos kerékméretre, mivel ez volt a Michelin egyik kikötése.


 
Ennek oka igen egyszerű, a gyár így sokat profitálhat a versenyben szerzett tapasztalataiból, az ezáltal létrehozott újítások néhány év elteltével megjelenhetnek az utcai abroncsokban is. A Michelin nem csupán az első sepangi teszten lesz jelen, hanem a második, és a szezonnyitó előtt megrendezett katari teszten is. Ezeken viszont már mehet akárki a Michelinekkel. A második sepangi teszten csak azok mehetnek a továbbfejlesztett gumikkal, akiknek már 2016-ra is megvan a szerződésük. Ezt követően Katarban az első napon pedig csak tesztversenyzők próbálkozhatnak velük. Azt egyelőre nem tudni, hogy nyilvánosak lesznek-e a Michelinen futott köridők is, amik egy jó összehasonlítási alapot adnának.


 
A MotoGP hivatalos tesztjei:
 
Valencia: 2014. november 10-12
Sepang: 2015. február 4-7
Sepang: 2015. február 23-26
Katar: 2015. március 6-9, vagy 2015. március 13-16 (még megerősítésre vár) 

 

P1Race.com

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: