DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
Motor

Marquez nagy csatában nyert, Lorenzo és Rossi ismét a dobogón

Az edzések alapján akár sima Marquez győzelem is születhetett volna a mai napon, ehelyett viszont komoly csatát láthattunk a regnáló világbajnok és Lorenzo között. Végül Marquez nyert, Lorenzo lett a második, szintén szép küzdelem után pedig Rossi a harmadik. A Ducatinak nincs mit szégyellnie, láthatóan tettek egy lépést előre.

A megszokott időben vette kezdetét a MotoGP idei 12. futama a nagyszerű történelemmel büszkélkedhető Silverstone-ban. Az időjárás ezúttal kegyesebb volt a mezőnyhöz, mint egy nappal ezelőtt. Az volt az egyik legnagyobb kérdés, hogy kinek fekszik legjobban a melegebb idő, és jobbak a tapadási viszonyok a pályán. A legnagyobb esélyes természetesen továbbra is az összes edzést leggyorsabban teljesítő Marc Marquez volt, de a körülmények változása esélyt adtak a kártyák megkeveredésére. Izgalomra adott okot a Ducatik jó szereplése is, viszont az, hogy hogyan tudják magukat tartani, továbbra is egy nagy kérdőjel volt a verseny előtt. Az első sorból Marqez, Dovizioso és Lorenzo, míg a másodikból Aleix Espargaro, Pedrosa és Rossi várták a lámpák kialvását. Jorge Lorenzo kapta el legjobban a rajtot, Marquez fordult másodiknak, A. Espargaro harmadiknak. Dovizioso, Rossi, Pedrosa volt mögöttük a sorrend. Aleix Espargarót Dovi és Rossi is alaposan megszorongatták, de csak a ducatis tudta őt megelőzni az első körben. Lorenzo, Marquez, Dovi, A. Espargaro, Rossi, Pedrosa, Smith, Iannone, P. Espargaro és Bradl zárták ezt a kört az első tízben.



 

A második körben Rossi előrejött egyet, már Pedrosa is Aleix mögött lihegett. Ezt a kört Dovizioso teljesítette a leggyorsabban, az első négy pedig kicsit leszakadt a többiekről, Pedrosa viszont már nagyon igyekezett, hogy utolérje őket. Az ötödik kör elejére kis rés alakult ki Marquez és Dovizioso  között, Rossi érezte, hogy mennie kell az elsők után, így már egyértelműen nem csak vonatozott honfitársa mögött. A kör felénél véghez is vitte az előzést. Hátrébb A. Espargaro már nem tudta tartani magát, Smith és Iannone is megelőzte. A hetedik körben Bradl és Iannone szépen egymásra találtak, az olasz kívül-belül próbálkozott, végül el tudott menni. Időközben Pedrosa legyűrte Doviziosót, elindulhatott a kis előnyt kiépítő Rossi után. Tizenkét kör volt még hátra, amikor Pedrosa megelőzte Rossit, de Dovizioso sem marad le, teljesen együtt mentek ők hárman.



 

A győzelemért egyértelműen csak Lorenzo és Marquez voltak versenyben, a harmadik helyért továbbra is hárman harcoltak a futam felénél. Ez a pont igen fájó lehetett a brit közönségnek, mivel Smith igen lassan araszolt a pályán, az ő versenye ott véget is ért. Nyolc körrel a vége előtt Pedrosa elkövetett egy kis hibát, amit Rossi ki is használt, Dovi továbbra is remekül tartotta magát, sőt, meg is előzte Pedrosát. Időközben Marquez megfutotta a leggyorsabb kört. Az ezt követő körben Lorenzo fékezte el picit magát, a lehetőséget nem hagyta ki Marquez, azonnal az élre állt. Hátrébb sem lustálkodtak, Iannone volt a hatodik, Pol a hetedik, Bautista a nyolcadik, Bradl a kilencedik és Aleix a tizedik a tizenhatodik körben. Ebben a körben Lorenzo visszaállt az élre, miután Marquez nagyon szélesen fordult. Három kör volt a leintésig, amikor Marquez nagyon meredek manőverek után megelőzte Lorenzót, aki kiesett a ritmusból, és nyolctizeddel visszaesett. Marc nagyon a határon ment, így Jorge tudott néhány tizedet faragni rajta.



 


Az utolsó kört Marquez, Lorenzo, Rossi, Pedrosa, Dovi, P. Espargaro, Iannone, Bradl, A. Espargaro, Redding sorrendben kezdték meg. Bautista kicsivel ez előtt elesett, szerencsére nem esett baja. A harmadik helyért továbbra is nagy csata folyt, Pedrosa lendületben volt Dovi megelőzése után. A győzelemért viszont már nem tudott semmit sem tenni Lorenzo. A harmadik helyen végül maradt Rossi, Pedrosa lett a negyedik, Dovizioso az ötödik. A Ducati fejlődése már egyértelmű, nagy dicséret illeti Gigi Dall"™Ignát és az egész gyárat.



 

A futam végeredménye:  
  Név Motor Idő/Különbség
1. Marc MARQUEZ Honda 40:51.835
2. Jorge LORENZO Yamaha +0.732
3. Valentino ROSSI Yamaha +8.519
4. Dani PEDROSA Honda +8.694
5. Andrea DOVIZIOSO Ducati +9.238
6. Pol ESPARGARO Yamaha +24.746
7. Stefan BRADL Honda +26.717
8. Andrea IANNONE Ducati +26.910
9. Aleix ESPARGARO Forward Yamaha +33.455
10. Scott REDDING Honda +39.094
11. Yonny HERNANDEZ Ducati +40.255
12. Cal CRUTCHLOW Ducati +43.027
13. Karel ABRAHAM Honda +52.245
14. Hiroshi AOYAMA Honda +58.981
15. Alex DE ANGELIS Forward Yamaha +59.164
16. Leon CAMIER Honda +1:05.680
17. Michael LAVERTY PBM +1:10.939
18. Danilo PETRUCCI ART +1:16.834
19. Hector BARBERA Avintia +1:16.904
20. Mike DI MEGLIO Avintia +1:34.939
21. Broc PARKES PBM +1:38.442
22. Bradley SMITH Yamaha 1 kör
Nem ért célba:  
  Alvaro BAUTISTA Honda 2 kör



 

P1Race.com

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: