DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

MotoGP: Marquez és Iannone kezdett az élen Brnóban

Marc Marquez ott folytatja, ahol abbahagyta. Csehországban ő kezdte a legjobban ezt a versenyhétvégét, mögötte Jorge Lorenzo és Dani Pedrosa végeztek. A második edzésen Andrea Iannone elsőségéhez a szerencse is hozzájárult, hiszen csak ő és Hector Barbera tudtak mért kört futni az eső megérkezése előtt. Az égi áldás teljesen eláztatta a pályát, az esőben Marquez, Pedrosa és Rossi voltak a legjobbak.

A Moto3 leintése után negyed órával elkezdődött a királykategória munkája is Brnóban. Az első negyvenöt perces edzés kelleme, napsütéses időben kezdődött. Mivel a Repsol Hondák már teszteltek itt a nyári szünet elején, valószínűleg nekik az alapbeállításaik már megvoltak, így tőlük jobb kezdésre lehetett számítani. Először láthattuk Alex de Angelist Colin Edwards helyén, érdekes lesz végigfigyelni, hogyan érez rá a motorra a hétvége folyamán. Első nekifutásra Rossi ment a leggyorsabban, mögötte Marquez, P. Espargaro, Bradl és Lorenzo érkeztek. Aztán ez természetesen már borult a további körökben. Körülbelül két másodpercre voltak ekkor a körrekordtól, de ez egyáltalán nem meglepő az első szabadedzés elején.



Az edzés első harmadát Marquez zárta az élen, rajta kívül még Bradl, Pedrosa, Lorenzo, Dovizioso, Rossi, P. Espargaro, A. Espargaro, Iannone és Smith fértek be a top 10-be. A szokásos kis pihenő alatt szinte teljesen üressé vált a pálya, az edzés feléhez közeledve kezdett ismét felpezsdülni igazán az élet. Lorenzo volt az, aki a legjobban ment ekkor, 1"™56.840-nel átvette a vezetést. Dovizioso is igen jól tempózott, sorra futotta saját legjobbjait. Néhány pillanattal később Lorenzo kis híján felöklelte Hernandezt a pálya harmadik szakaszának végén, noha minden bizonnyal ő is tudja, hogy az ilyen manőverek feleslegesek az első szabadedzésen. Időközben Marquez néhány századdal visszavette a vezetést. Az utolsó tíz percre Marquez, Lorenzo, Rossi, Bradl és Pedrosa fordulhattak a legjobb helyeken.



A hajrá elején ezúttal elmaradt a körömrágás. Négy perccel a vége előtt viszont Hernandez beférkőzött a top 10-be, feljött a hetedik helyre. Pedrosa pedig Rossi addigi pozícióját szerezte meg. Érdekes volt látni, hogy kicsivel a leintés előtt nem sokkal Redding ismét Bautista előtt állt. Egy percen belülre Pirro feljött a kilencedik pozícióba, ezzel ő volt a harmadik legjobb ducatis. A. Espargaro a negyedikre javított. A leintés után Marquez még faragott néhány ezredet legjobbján, ezzel bebiztosítva első helyét. A legvégén Marquez, Lorenzo, Pedrosa, A. Espargaro, Rossi, Bradl, Dovizioso, Hernandez, P. Espargaro, Smith lett a sorrend az első tízben



Péntek délután 14:05-kor folytatódott a királykategória programja Brnóban, a második szabadedzéssel. Száraz, de felhős idő fogadta a résztvevőket, és a hőmérséklet sem volt olyan magas, mint amilyen általában szokott lenni a cseh városban. Az első szabadedzést Marc Marquez nyerte, viszont előnye egyáltalán nem volt nagynak mondható Lorenzo és Pedrosa előtt, hiszen mindketten egy tizeden belül voltak a regnáló világbajnokhoz képest. Épp, hogy kezdetét vette az edzés, előkerült az esőt jelző zászló, a pálya első szakaszán nem is kicsit kezdte rá az égi áldás. Máshol viszont nem volt több néhány esőcseppnél. Mindössze Iannone és Barbera futottak mért kör szárazon a korai eső emiatt.

 


Már tizenhárom perce tartott az edzés, amikor a helyiek hőse, Karel Abraham elsőként merészkedett a már mindenhol egyértelműen vizes pályára. Nem sokkal később Pol Espargaro és Dani Pedrosa is csatlakozott Abrahamhoz. Az edzés felénél 15-en rendelkeztek mért körrel, a sorrend a következő volt: Iannone, Barbera, Pedrosa, Hernandez, Petrucci, Bautista, P. Espargaro, A. Espargaro, Abraham, Redding, Aoyama, Smith, Di Meglio, de Angelis, Camier. Ezt követően még többen jöttek ki. Mivel esély van egy esős versenyre is, minden kör számít ilyen körülmények között. Fél óra elteltével Iannone, Barbera, Marquez, Pedrosa, Bradl, Crutchlow, Petrucci, Dovizioso és Hernandez voltak a legjobb tízben. Ekkor már mindenki rendelkezett mért körrel. A vége előtt 12 perccel a listát vezető Iannone meglátogatta a kavicságyat, sérülés nem látszott a motorján.



Ezzel körülbelül egy időben Crutchlow feljött a harmadik helyre, ami azt jelentette, hogy ő volt a leggyorsabb vízen. Nem sokkal később Marquez és Pedrosa is jobbat mentek ennél, viszont a Crutchlow rajongóknak ez így is örömre adhatott okot. Az utolsó percben Barbera elesett a hármas kanyarban, saját lábán hagyta el a helyszínt. A végén Iannone és Barbera természetesen maradtak elől, Marquez, Pedrosa, Rossi, Crutchlow, Lorenzo, P. Espargaro, Smith és Bradl fértek be az első tízbe.

P1Race

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: