DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Motor

Gyutai Adrián: ""Az Eb-n bizonyítani fogok!"

Hatalmasat bukott az Alpok-Adria sorozat poznani állomásán Gyutai Adrián, akinek több helyen eltört a kulcscsontja, zúzódott a láb-, és kézfeje, három foga letört és alaposan meghúzódott a nyaka. A Superstock 600-as kategóriában versenyző paksi motorost a múlt héten megműtötték a Sportkórházban, és a több mint kétórás beavatkozáson egyértelműen kiderült, a sérülése annyira komoly, hogy a 23 éves versenyző idén már nem állhat rajthoz az Alpok-Adria, az IMRC és a Magyar Bajnokságban. A Tomracing Motorsport Team versenyzője ugyanakkor szabadkártyával az októberi Európa-bajnokságon visszatérhet, ahol mindenképpen pontszerzőként szeretne végezni.

 

 

A 2014-es szezon legbalszerencsésebb hétvégéjét zárta Poznanban Gyutai Adrián, miután megnyerte mind a szabadedzést, mind pedig az időmérőt, és az első futamon a rajtot követően az első helyen haladt. A negyedik körben azonban előbb elcsúszott - utóbb kiderült, olajfolt volt a pályán -, majd néhány kanyarral arrébb hatalmasat bukott. Mint kiderült, az elcsúszásnál végzetesen megsérült a Honda - letört a fékolaj tartálya -, így fék nélkül történt meg a második esés. Adrián percekig feküdt eszméletlenül az aszfalton, azonnal a helyi kórházba vitték. A 23 éves paksi motoros hétfőre került szállítható állapotba, és kedd hajnalra ért haza Magyarországra. A Sportkórházban megműtötték, és a beavatkozás alatt egyértelműen kiderült, a többszörösen eltört kulcscsontja csak egy hosszabb rehabilitáció alatt gyógyul meg teljes egészében, így orvosainak tanácsára Adrián és csapata úgy döntött, ebben a bajnoki szezonban már nem áll rajthoz az Alpok-Adria, az IMRC és a Magyar Bajnokság hátralévő futamain.

 

 "Sajnos életem legrosszabb hétvégéjén vagyok túl. Minden nagyon jól indult, a motorom szinte tökéletes volt, az új blokk remekül működött. A szabadedzéseket sikerült megnyernem, egy olyan pályán ahol tavaly nagyon sok gondom volt, ráadásul az időmérőn megint sikerült megszereznem a pole pozíciót. A futam is jól indult, az első helyen haladtam, amikor a negyedik körben egy féktávon elment a motor eleje, és ugyanitt rajtam kívül még estek egy páran. Amikor visszaálltam, látszólag minden rendben volt, de két kanyarral később egy egyenes részen valahogy kiesett a motor eleje alólam, és a gumifalnak repültem. Innentől kezdve nem emlékszem semmire. Eltörött a bal kulcscsontom, meghúzódott a nyakam és megzúzódott a bal lábfejem és a kézfejem. Sajnos a műtét alatt kiderült, hogy számomra véget ért a bajnokság. Bevallom, nagyon nehéz mindezt feldolgoznom, hiszen mindhárom sorozatban a bajnoki címért harcoltam, de ezen most már túl kell lépnem" - próbálta felidézni az eseményeket Gyutai Adrián.

 



A Tomracing Motorsport Team motorosát ugyanakkor még láthatjuk 2014-ben versenyezni, ugyanis orvosai szerint az októberi Európa-bajnokságon már rajthoz állhat.

 

"Lelkileg nagyon fontos ez a számomra, hiszen az Eb volt eredetileg is a legfontosabb idei versenyem. Noha jelenleg még kvalifikációs helyen állok, Fekete János, a MAMS gyorsasági szakágvezetője elmondta, szabadkártyát kérnek a számomra, és amennyiben a csapatom által szervezett szeptember végi tesztek, illetve a kontrollvizsgálatok egyértelműen bizonyítják, hogy száz százalékosan felépültem, valamint a rehabilitációmat ellenőrző Orosz Csilla is rábólint minderre, rajthoz állok a kontinensviadalon. Innentől kezdve teljes erővel arra koncentrálok, hogy tökéletesen felépüljek, és a lehető legjobban felkészüljek az Európa-bajnokságra, ami mindennél fontosabbá vált a számomra. Köszönöm mindenkinek, a szponzoraimnak, a csapatomnak a rengeteg segítséget, és azt, hogy hisznek bennem. Az Eb-n bizonyítani fogom, megérdemlem a bizalmukat" - jelentette ki a 23 éves paksi motoros, aki tavaly a pontszerző 14. helyen zárt a kontinensviadalon.

 

Csapatfőnöke mindenben támogatja versenyzőjét, és kijelentette, jelenleg csak egy a fontos számára, hogy Adrián tökéletesen felépüljön súlyos sérüléséből.

 

"Sajnos ez a versenyhétvége sem a miénk volt. Adrián nagyon ígéretesen kezdett az időmérő megnyerésével, de sajnálatos balesete miatt a versenyt befejezni nem tudta. Mára már az is kiderült, hogy műszaki probléma állt a bukás hátterében, és nem Adrián hibázott. A legfontosabb, hogy a körülményekhez képest versenyzőnk jól van, sikerült a műtétje, és bízunk mielőbbi felépülésében, minden egyéb másodlagos. A bajnokságokban való szereplése befejeződött, de ebben a helyzetben ez igazán nem is lényeges. Ha felépül, természetesen mindent megteszünk azért, hogy a lehető legjobb eredményt érhesse el az Európa-bajnokságon" - fogalmazott Miklósy Tamás.
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: