DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Motor

Marquez továbbra is megállíthatatlan, a két Yamaha a dobogón

Ilyen tíz futam után nehéz bármit is írni Marc Marquez teljesítményére, ez az ifjú titán olyan magasságokban van már, amiről sokan csak álmodhatnak. A futam eleje igen izgalmas és lett, a végén viszont kicsit ellaposodott. A dobogóra Marquez mellé a két gyári yamahás, Jorge Lorenzo és Valentino Rossi állhattak fel.

Magyar idő szerint vasárnap este nyolc órakor kezdődött el a MotoGP idei tizedik futama, amivel hivatalosan is elkezdődött a szezon második felének első versenye. Több okból is nagy volt az érdeklődés a futam körül, egyrészt a nagy kérdés még mindig ott lógott a levegőben: meg lehet-e állítani az élről induló Marc Marquezt, és ha igen, kinek? Másrészt a helyi nézők számára ez volt az utolsó lehetőség, hogy a királykategóriában lássák száguldani a "Texasi Tornádót" hazai pályán. Továbbá Dovizioso első soros rajthelye, Redding tegnapi teljesítménye nagy kíváncsiságot ébresztett a mai futam iránt többekben. A rajtot az élről induló Marquez elrontotta, Dovi és Rossi viszont nagyon jól jöttek el. A Ducati jött el elsőként, a második kanyarban viszont honfitársa már megelőzte.

 




A harmadik helyen Iannone követte őket, így három olasz állt az élen. Marquez csak mögöttük érkezett, nyomában a nyolcadik helyről induló Pedrosával, őt Lorenzo üldözte. Az első kör végén Rossi, Dovi, Iannone, Marquez, Pedrosa, Lorenzo, P. Espargaro, A. Espargaro, Bradl és Smith fértek be az első tízbe. A második kör felénél Lorenzo átlépte Pedrosát. Az élen közben Dovizioso szorosan tapadt Rossira, Iannone visszaesett az ötödik helyre. Az ötödik kör elején Dovi megpróbálta kihasználni a Doktor szélárnyékát, de a kísérlet nem járt sikerrel. Egy körrel később viszont már összejött a mutatvány, de Rossi nem adta könnyen magát, hozzáért honfitársához, ami következtében Marquez és Lorenzo megelőzték őket. Rossi aztán két kanyarral később megelőzte csapattársát, aztán Dovi is követte, majd hibázott, visszaesett negyedikre, közben Rossi visszaállt az élre. Moto3-at idéző kör volt a hatodik.


Akkor Rossi, Marquez, Lorenzo, Dovizioso, Iannone, Pedrosa, P. Espargaro, A. Espargaro, Bradl és Smith volt a sorrend a top 10-ben. Pedrosának tehát nem túlzottan jött be a kemény első gumi a verseny elején. A tizedik körben sajnos a csapatát meglátogatni kényszerült a Haydent helyettesítő Camier, de később visszatért a pályára. A következő kör elején pedig Marquez és Lorenzo is megelőzték Rossit, majd ő gyorsan visszaelőzte Lorenzót, de Marquez maradt elől. Mindezt Dovizioso páholyból nézte végig. A regnáló világbajnok kisebb előnyt motorozott ki egy kör alatt, közben pedig csapattársa volt a leggyorsabb az egész mezőnyben, egyre közeledett Dovira, sőt, Iannone és Pol is jöttek vele, igaz, kissé lemaradva. A tizenharmadik körben Bradl és A. Espargaro együtt estek ki, Bradl el is esett a füvön. Aleix nem esett, de a motorja hátulja nagyon összetört, valószínűleg hátulról belement Bradl.

 


A verseny felénél Pedrosa elkapta Doviziosót. Kicsivel később Lorenzo előzte meg Rossit. Eközben Marquez megfutotta az élen a verseny leggyorsabb körét, Iannone pedig kiállt. Mire az utolsó tíz körön belülre ért a verseny, az izgalmak kissé alábbhagytak, szétszakadtak az élen haladók. Nyolc körrel a leintés előtt P. Espargaro aztán egyre jobban megközelítette Dovit, az ötödik hely volt a tét. Az előzésre nem is kellett sokat várni, a következő körben Pol már el is húzott a ducatis mellett. A huszonkettedik körben Camier ismét kiállt a boxba, ezúttal elektronikai gondok miatt már nem tudott visszamenni a pályára. Az utolsó körre Marquez, Lorenzo, Rossi, Pedrosa, P. Espargaro, Smith, Dovizioso, Crutchlow, Redding, Aoyama sorrendben fordultak, ami a végéig nem is változott. Lesz egyáltalán valaki, aki idén csatában legyüri Marquezt?

 

A futam végeredménye:

 

# Név Csapat Idő/Különbség
1 Marc MARQUEZ Repsol Honda Team 42:07.041
2 Jorge LORENZO Movistar Yamaha MotoGP +1.803
3 Valentino ROSSI Movistar Yamaha MotoGP +6.558
4 Dani PEDROSA Repsol Honda Team +10.016
5 Pol ESPARGARO Monster Yamaha Tech 3 +17.807
6 Bradley SMITH Monster Yamaha Tech 3 +19.604
7 Andrea DOVIZIOSO Ducati Team +20.759
8 Cal CRUTCHLOW Ducati Team +39.796
9 Scott REDDING GO&FUN Honda Gresini +40.507
10 Hiroshi AOYAMA Drive M7 Aspar +55.760
11 Karel ABRAHAM Cardion AB Motoracing +1:05.130
12 Mike DI MEGLIO Avintia Racing +1:05.346
13 Colin EDWARDS NGM Forward Racing +1:08.919
14 Michael LAVERTY Paul Bird Motorsport +1:09.203
15 Broc PARKES Paul Bird Motorsport +1:30.613

   

Nem ért célba
Leon CAMIER Drive M7 Aspar 8 kör
Andrea IANNONE Pramac Racing 13 kör
Aleix ESPARGARO NGM Forward Racing 15 kör
Stefan BRADL LCR Honda MotoGP 15 kör
Danilo PETRUCCI Octo IodaRacing Team 21 kör
Hector BARBERA Avintia Racing 22 kör
Yonny HERNANDEZ Energy T.I. Pramac Racing 0 kör
Alvaro BAUTISTA GO&FUN Honda Gresini 0 kör

 

P1Race

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: