DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Motor

A Repsol Honda versenyzői először ülhettek fel jövő évi motorjukra

A tegnapi napon folytatódott a Honda gyári alakulatának brnoi tesztje. A szerdai napon Marc Marquez és Dani Pedrosa jelenlegi motorjukkal kezdték a munkát. Később viszont átültek a 2015-ös versenygépre. Mivel a fejlesztés szempontjából nagyon fontosak az első visszajelzések, a HRC-től több mérnök is csatlakozott a gárdához.

A trükkös keddi időjárás után jobb körülmények fogadták Dani Pedrosát és Marc Marquezt szerdán Brnóban, ahol a Repsol Honda háromnapos tesztjét végzi. Tegnap a reggeli órák nagy részét még mindkét versenyző idei versenymotorjának finomításával töltötte, majd kicsivel az ebéd előtt Marquez a 2015-ös vassal gurult ki a boxból. Kicsivel később Pedrosa is követte csapattársát, hogy mindketten az első benyomások alapján visszajelzést tudjanak adni a csapatnak és a hozzájuk csatlakozott HRC mérnököknek.


 
Természetesen mindketten fedeztek fel pozitív dolgokat az új motorban, emellett viszont találtak fejlesztésre szoruló területeket is. Ezek alapján a visszajelzések alapján folytatódhat a munka a Honda főhadiszállásán, hogy az év végi tesztre már kevesebb gyermekbetegségtől szenvedő gépet adhassanak motorosaiknak. Marquez összesen 53 kört tett meg jelenlegi motorjával - amivel ismét egy kisebb bukást szenvedett el az ötös kanyarban - és 20 kört tett a következő évi motorba. Pedrosa 41 kört ment a 2014-es RC213V-vel, míg a 2015-ös vassal 16 kört tett meg.

 




Marquez így nyilatkozott a szerdai nap után: "A második nap meglehetősen jól ment, habár a tapadás még mindig nem olyan jó, mint amilyet szeretnénk annak érdekében, hogy teljesen olyan tesztet végezhessünk, amilyet terveztünk. Amikor kicsit gyorsabban akartunk menni, hogy közelebb kerüljünk a határokhoz és kiértékeljünk dolgokat, az nagyon kockázatos volt. Ma reggel azért megpróbáltam, és újra elestem, megint az 5-ös kanyarban, elvesztettem elől a tapadást. A nap folyamán kipróbálhattuk az új motort, az első benyomások elég jók. Nyilvánvalóan vannak pozitív és kevésbé pozitív dolgok is, de az első benyomások kielégítőek. Hasonló időket mentünk az új motorral, mint a jelenlegivel, szóval boldogok vagyunk."

 


Dani Pedrosa így értékelte a napot: "Ma sok kört tettünk meg, mindegyiket száraz pályán. Az időjárás stabilabb volt és lehetővé tette, hogy sok dolgot kipróbáljunk. A pályának még mindig nem volt túl sok tapadása, de több kilométert tehettünk a motorokba, és megszereztük az első benyomást az új motorról. Az új még mindig csecsemőkorban van, de van néhány ötletünk akkorra, amikor újra lesz lehetőségünk tesztelni - az év végére."
 
A Honda egyébiránt nem közölt köridőket.

 

P1Race.com

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: