DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

Marquez nyert a Sachsenringen az őrült rajt után

Marc Marquezen ez a különösen érdekesen kezdődő verseny sem fogott ki. A fiatal spanyol kilencből kilenc győzelemmel mehet a nyári pihenőre. A pódiumra Dani Pedrosa és Jorge Lorenzo állhattak még fel. Az LCR Honda számára álomszerűen indult a verseny, a végén viszont pontot sem szereztek.

Vasárnap délután 14:00-kor indult el a MotoGP utolsó versenye a nyári szünet előtt a Sachsenringen. Az időmérő és a bemelegítő edzés is szoros végeredményt hozott, így egy igazán jó versenyre volt kilátás. Sőt, az eső is leesett a verseny előtt, ami további esélyt adott a váratlan fordulatokra. Az első sorból vághatott neki a viadalnak Marc Marquez, Dani Pedrosa és a helyiek kedvence, Stefan Bradl. A második sort Aleix Espargaro, Jorge Lorenzo és Valentino Rossi alkotta. Mire a csapatok feltették az esős abroncsokat, az eső elállt, a rajtrácson már csak nedves foltokat láthattunk az aszfalton, a pálya hátsó része viszont teljesen nedves volt. Az égiek tehát ismét megviccelték a királykategória résztvevőit. Sokan a többieket figyelték, vajon átállnak-e a száraz beállításokra. Bradl ezt megtett, egy perccel a felvezető kör előtt  már slick gumikkal és karbon fékekkel rendelkezett.

 



A verseny legnagyobb vesztese Bradl lett

 
A felvezető kör végén szinte mindenki kiment a boxba, Bradl egyedül az élről rajtolhatott, körülbelül 15-en pedig a boxutcából indultak. Az első kör végén Bradl, Laverty, Petrucci, Aoyama, Abraham, Edwards, Di Meglio, Barbera, Parkes és Marquez volt az első tíz. A második körben már Marquez utolérte azokat, akik nem a boxutcából indultak, elkezdte falni az embereket. A harmadik körre már a hatodik helyen fordult. Óriási lett a kavarodás, Bradl messze járt mindenki előtt, mögötte viszont nagyon szorosan haladt a mezőny többi része. Bradl az élen közben egy elég meleg pillanatot élt át a 11-es kanyarban. Az első bukást Bradley Smith szenvedte el a negyedik körben, ez a brit ötödik esése volt a hétvégén. ennek a körnek a végén Bradl, Marquez, Pedrosa, Petrucci, Aoyama, Laverty, Abraham, Rossi, Iannone és di Meglio voltak a top 10-ben.
 


Ekkor még mindig 26 kör volt hátra. A tabella folyamatosan változott. Bradl előnye köben rohamosan csökkent, a hatodik körben már el is veszítette vezető helyét, Marquez, Bradl, Pedrosa, Petrucci és Rossi voltak az első ötben. Egy körrel később Rossi, Lorenzo és Iannone is megelőzte Petruccit, mögötte Aoyama, A. Espargaro és Crutchlow haladtak. A kilencedik körben Lorenzo átlépte csapattársát, és már Bradlt fenyegette. Közben a két Repsol Honda messze előttük ment. 20 körrel a vége előtt Marquez, Pedrosa, Lorenzo, Rossi, Bradl, Iannone, A. Espargaro, Dovi, Aoyama és Crutchlow álltak a legjobban. Pedros mögött több, mint öt másodperc volt a különbség. A leggyorsabb versenyző a pályán Jorge Lorenzo volt ekkor, 1"™22.6-os időre volt képes. Időközben Bradlt elkezdték bedarálni. Féltávnál Marquez, Pedrosa, Lorenzo, Rossi és Iannone voltak az első ötben. Kicsivel később Michael Laverty kiesett a versenyből.

 

A versenyek felét már behúzta!

 
Tíz körön belülre érve már nagyon szétszakadt az élmezőny. Az első négy között sehol sem volt másfél másodpercen belül a különbség. A legizgalmasabbnak a hetedik hely sorsa látszott, Dovi és Crutchlow küzdöttek érte. Hat körrel a leintés előtt be is következett az előzés a "Vízesésben". A csatát kihasználva P. Espargaro is feljött rájuk, a finálé elején már ő is megelőzte Doviziosót. Ezzel viszont nem elégedett meg a fiatal spanyol, a 27. kör végén Crutchlow-t is maga mögé utasította. A futam Marquez magabiztos győzelmével ért véget, Pedrosa lett a második, Lorenzo a harmadik. Az első tíz többi versenyzője Rossi, Iannone, A. Espargaro, P. Espargaro, Dovizioso, Bautista és Crutchlow volt. Eltelt tehát egy fél szezon úgy, hogy senki sem tudta megfékezni Marquezt. Mi veszélyeztetheti vajon a világbajnoki győzelmét?

 

A futam végeredménye:    
       
1. Marc MARQUEZ Honda 41:47.664
2. Dani PEDROSA Honda +1.466
3. Jorge LORENZO Yamaha +10.317
4. Valentino ROSSI Yamaha +19.194
5. Andrea IANNONE Ducati +23.509
6. Aleix ESPARGARO Forward Yamaha +27.809
7. Pol ESPARGARO Yamaha +33.253
8. Andrea DOVIZIOSO Ducati +33.868
9. Alvaro BAUTISTA Honda +34.231
10. Cal CRUTCHLOW Ducati +34.676
11. Scott REDDING Honda +37.744
12. Hiroshi AOYAMA Honda +45.018
13. Karel ABRAHAM Honda +45.177
14. Nicky HAYDEN Honda +46.676
15. Danilo PETRUCCI ART +52.769
16. Stefan BRADL Honda +53.889
17. Yonny HERNANDEZ Ducati +54.476
18. Hector BARBERA Avintia +56.215
19. Bradley SMITH Yamaha +56.293
20. Colin EDWARDS Forward Yamaha +1:04.083
21. Broc PARKES PBM +1:10.928
22. Mike DI MEGLIO Avintia +1:19.975
Kiesett:    
  Michael LAVERTY PBM 13 kör

 

P1Race.com

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: