DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

BMW Racing Team Toth: Képesek vagyunk a pontszerzésre

Javában készül a folytatásra a BMW Racing Team Toth. A Superbike világbajnokság csúcskategóriájában induló magyar csapat mindkét pilótája pontszerző célokkal vág neki a világbajnokság második futamának a spanyolországi Aragonban. A versenyzők - ifjabb Tóth Imre és Sebestyén Péter - alaposan kihasználták a másfél hónapos szünetet, és mind ők, mind a BMW készen állnak a küzdelemre.


 

Sporttörténelmi pillanat volt Ausztráliában, amikor a BMW Racing Team Toth két magyar versenyzője kigurult Phillip Island aszfaltjára a Superbike-világbajnokság csúcskategóriájában. Ilyen szinten ugyanis még sosem versenyzett teljes szezont magyar istálló. A csapat azonban meglehetősen balszerencsés volt: ifjabb Tóth Imre alig maradt el a pontszerzéstől - 16. és 19. lett -, míg Sebestyén Péter előbb a teszteken vállsérülést szenvedett, majd az időmérőn a térde ment tönkre, és meg is kellett porccal műteni.



 



 

Az eltelt másfél hónapban mindent megtett mindkét versenyző annak érdekében, hogy fizikálisan és mentálisan felkészülve álljon rajthoz az április 12-13-án a spanyolországi Aragonban, ahol újra felbőgnek a motorok. Sebestyén Péter - aki újabb két versenyre bizalmat kapott a csapatvezetéstől - a hét elején egy ezres géppel tesztelt a Pannoniaringen, és bízik abban, hogy nemcsak kvalifikálja magát a vasárnapi futamokra, hanem első vb-pontjaiért is harcolhat majd.



 



 

"Nagyon sokat készültem a mostani versenyre, fizikálisan és mentálisan is készen állok. Az bebizonyosodott számomra a hét eleji teszten, hogy van még bőven tanulnom az 1000 köbcentis motoron. Teljesen át kell alakítanom hozzá a stílusom, mivel korábban más, alacsonyabb kategóriákban motoroztam. Tisztában vagyok a gyengeségeimmel a pályán, de ha magamat tudom hozni és nem áll meg a fejlődésem egy szinten, akkor utol tudom érni a mezőnyt, és egy jó versenyt futhatnék. Noha nagyon szeretnék pontot szerezni, de úgy érzem, korai ilyenekről beszélni. Teljesen új még minden ebben a sorozatban, fel kell nőnöm hozzá, és ígérem, nagyon keményen fogok dolgozni" - árulta el a 19 éves motoros, aki a kategória történetének második legfiatalabb vb-résztvevője. Mindenesetre a barátaitól megkapta a szükséges pluszt, hiszen pontszerzése esetére hazaérkezése után egy kerti partit rendeznének a tiszteletére. Ifjabb Tóth Imre szerint a lehető legjobbkor jött a csapatnak ez a másfél hónapos szünet, ugyanis egyrészt fizikálisan tökéletesen utolérte magát, másrészt a motorokat is megfelelő módon felkészítették a spanyolországi futamra. Annak ellenére kedveli az aragóni pályát, hogy tavaly itt törte el a kulcscsontját.



 



 

"Mindkét BMW-nek már igazi sportmotor formája lett a szerelők fantasztikus munkájának köszönhetően, csak azt sajnálom, hogy a tesztek hiányában a blokkok és az elektronika fejlesztésében még mindig van egy kis lemaradásunk. Ám ezeket megpróbáljuk majd behozni a pénteki szabadedzéseken, ahol szeretnék én is minél többet a pályán lenni. Teljesen kiéheztem már a motorozásra" Úgy érzem, képesek leszünk a pontszerzésre, de ahhoz, hogy az általam is elvárt módon szerepeljünk, még nagyon sokat kell dolgoznunk. Már az ausztrál idénynyitón is folyamatosan gyorsulni tudtam, és a mostani hétvégén szeretnék még közelebb kerülni a mezőny elejéhez. Ha a meteorológusok tévednek, és az időjárás mégis a kegyeibe fogad minket, ugyanis esőt jósolnak a holnapi edzések idejére, akkor nagyot léphetünk előre minden szinten" - jelentette ki Imi.



 

A hétvége menetrendje

Péntek (április 11.)

11.45 - 12.30 Superbike első szabadedzés

15.30 - 16.15 Superbike második szabadedzés

Szombat (április 12.)

9.45 - 10.30 Superbike harmadik szabadedzés

12.30 - 13.00 Superbike negyedik szabadedzés

15.00 - 15.40 Superbike időmérő, Superpole (SP1 + SP2)

Vasárnap (április 13.)

8.40 - 8.55 Superbike warm up

10.30 - Superbike első futam

13.10 - Superbike második futam

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: