DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

Silverstone Exkluzív: Gigászi harc a győzelemért

A ma reggeli sérülése nem gátolta meg a világbajnoki tabella vezetőjét, Marc Marquezt, hogy már a rajt után megszorongassa a győztes Jorge Lorenzót.

A "spanyol armada" dominanciája folytatódott Silverstoneban, ahol a rajt pillanatában Lorenzo és Marquez könyökei össze is értek, a Yamahás bajnok azonban előbb dugta be az orrát a Copse kanyarba. A hazai kedvenc Cal Crutchlow pocsék rajtot produkált és így a hetedik helyre csúszott le. A futam előtt Marquez ellenfelei abban reménykedtek, hogy sérülése okozta távolmaradása alatt lefaragják ponthátrányukat, ám arra nem számítottak, hogy nyeregbe ül és semmit nem veszít gyorsaságából.



A 9. körben Stefan Bradl és Valentino Rossi csiki-csukija kötötte le a nézők figyelmét és bizony a Doktor nem bírt a némettel. A 10. körben végül Rossi megszerezte az 5. helyet, ám erre már Lorenzo és a két Repsol Honda messze elől járt, valóságos gyorsvonatot alkotva a mezőny elején.

Hat körrel a futam vége előtt Marquez hatalmas nyomást gyakorolt Lorenzóra, megközelítve 0,2 másodpercre a 99-es Yamahát, míg Pedrosa picit távolabbról szemlélte az eseményeket.

Három körrel a futam vége előtt a közönség igencsak hatalmas örjöngésbe csapott, amikor a sérült Marquez elkerülte Lorenzót! A Yamahás versenyző viszont az utolsó körben a Brooklands kanyarban megtalálta a Marquez egy apró hibája által hagyott kiskaput és mind a nagyérdemű, mind a sajtóközpont hatalmas tapsviharban tört ki a fantasztikus harc láttán.

Jorge Lorenzo nagyon elégedett volt mai teljesítményével, viszont bevallotta, hogy a Yamaha fékezés alatt nem olyan stabil mint a fő rivális Repsol Hondák és szerinte a világbajnoki cím már elúszott, tehát csupán annyi maradt számára, hogy fejlessze a motort és próbáljon győzelmeket szerezni. Ezzel szemben Dani Pedrosa nagyon letörtnek tűnt, hiszen pontokat veszített mindkét riválisához képest: "A gumik nem teljesítettek megfelelően, hiszen Lorenzo az élen hol gyors, hol lassabb tempóban diktálta a ritmust" - elemezte mai teljesítményét a Repsol Honda versenyzője - " és ez nem tett jót az én gumiabroncsaimnak." Az sem tetszett Pedrosának, hogy újonc csapattársa még sérülten is kiemelkedő teljesítményt tudott produkálni. Marquez viszont kereszttűz alá került a sajtótájékoztató alatt, ahol arról faggatták, mit szól a két büntető ponthoz, amelyet a ma reggeli esésekor szerzett. "Egyszerűen nem láttam a sárga zászlót, amelyet Crutchlow bukása után lengettek, tehát nem tudok hozzáfűzni ehhez semmit, sajnos. Helyesnek tartom, hogy ilyen esetben büntetést rónak ki, de én nem láttam azt a zászlót."

Valentino Rossi hétvégéje távolról sem sikerült olyan fényesen mint a csapattárs Lorenzóé, ám ez nem gátolta meg ezt az örök showmant, hogy ezt maga mögé tegye és találkozzon hatalmas rajongótáborával. Nemhiába még mindig ő a legnépszerűbb Moto GP sztár...

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: