DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Silverstone: Lorenzo véget vetett Marquez győzelmi sorozatának

A verseny nagy részében a világbajnoki tabella első három helyezettje együtt haladt az élen, ám a győzelemért végül csak Jorge Lorenzo és Marc Marquez tudott csatázni, s végül az utolsó körökben bemutatott fantasztikus küzdelmet követően előbbi tudott diadalmaskodni, idei negyedik győzelmét aratva.

Magyar idő szerint vasárnap 14 órakor, a megszokottaktól eltérően a középső és a legkisebb géposztály viadala között kezdődött meg a MotoGP futama a silverstone-i Brit Nagydíjon. A pole pozícióból az a Marc Marquez indulhatott, aki a délelőtti bemelegítő edzésen hatalmasat bukott, amely során kiment a válla. A spanyolt ugyanakkor fittnek nyilvánították a versenyzésre, így a vb-éllovas annak ellenére ott állt a rajtrácson, hogy nyilvánvalóan nem volt tökéletes állapotban. Mellőle Jorge Lorenzo és Cal Crutchlow indulhatott, míg a második sorba Stefan Bradl, Dani Pedrosa és Valentino Rossi kvalifikálta magát. Fontos információ volt még, hogy a szombaton szintén balesetező Aleix Espargaro is ott tudott lenni a 20 körös verseny startjánál.
 
A piros lámpák kialvása után Lorenzo azonnal az élre állt, míg a kissé bealvó Marquez megtartotta a második helyet, a harmadikra azonban a szokatlanul nagy rajtot fogó Rossi ugrott előre. Igaz, az olasz hamar visszább csúszott: előbb Bradl, majd az első kör végén Pedrosa is elment mellette, míg mögötte Bautista is lenyomta a folyamatosan visszaeső Crutchlow-t. A spanyol aztán nem sokkal később már a "Doktort" is bedarálta, miközben a másik gyári yamahás az élen megpróbált elszakadni Marqueztől. Az újonc azonban ezt nem hagyta annyiban, egy leggyorsabb körrel válaszolt a címvédőnek, miközben márkatársa, Pedrosa Bradl-t átlépve feljött harmadiknak. A repsolos ráadásul annyira lendületbe jött, hogy elkezdett közeledni az éllovas duóhoz.



Marquez délelőtti bukása ellenére is harcban tudott lenni a győzelemért, ám ezúttal végül csak második lett

 
Hat kör elteltével Bautista megelőzte Bradl-t, s a németet Rossi is elkezdte szorongatni. Ők ketten aztán oda-vissza előzésekkel tarkított látványos csatát vívtak, amelyből végül az olasz került ki győztesen. Az élmezőny eközben a verseny első felének végére háromfősre duzzadt: Pedrosa gyakorlatilag teljesen utolérte Lorenzót és Marquezt. A felzárkózás után azonban megakadt a spanyol lendülete, s hosszú körökön át tartó vonatozás vette kezdetét hármójuk között. Előzésre azonban annak ellenére sem került sor, hogy párszor azért benéztek egymás mellé, ráadásul a táv kétharmadához érve Pedrosa újra leszakadni látszott két ellenfeléről. Az izgalmakat így a nyolcadik helyért folyó csata szolgáltatta: Smith-t érték utol a szokásoknak megfelelően főként egymással harcoló Ducatik.
 
Három körrel a vége előtt Rossi az előző hétvégéken is látott felzárkózást bemutatva utolérte és meg is előzte Bautistát. Ugyanennek a körnek a végén aztán Marquez is elszánta magát, s egy rendkívül agresszív manőverrel maga mögé utasította Lorenzót, s az élre állt. A regnáló világbajnok azonban nem adta könnyen magát: a következő körben visszabújt honfitársa mellé, így a döntés az utolsó körre maradt. Az egyenesben Marquez ismét be is ment a címvédő mellé, ám Lorenzo az utolsó tartalékait is mozgósítva visszaelőzött, így végül kőkemény küzdelemben a yamahás nyert, idei negyedik futamgyőzelmét aratva.

Pedrosa végig ott motorozott Lorenzo és Marquez közelében, ám az elsőségért folyó harcba végül nem tudott beleszólni

 
Kettejük elképesztő csatájába a harmadikként záró Pedrosa már nem tudott beleszólni, míg a negyedik helyet végül Bautista visszatámadása ellenére is Rossi szerezte meg, az első helyért vívott harchoz hasonlóan izgalmas és látványos küzdelemben. Bradl és Crutchlow lett a hatodik és a hetedik, akik teljesen magányos versenyt futottak. Hayden végül Dovizioso futam végi kiesése és Smith megelőzése után nyolcadikként zárt, míg a top10-be az újfent legjobb CRT-sként záró Espargaro fért még be. A vb-t továbbra is Marquez vezeti: előnye 30 pontra nőtt Pedrosával szemben, Lorenzo viszont annak ellenére, hogy csökkentette hátrányát az éllovashoz képest, 39 egység lemaradással maradt a tabella harmadik helyén.
 
A Brit Nagydíj hétvégéjét a Moto3-asok 15:30-kor startoló futama zárja majd, míg a királykategória szereplői legközelebb szűk két hét múlva, Misanóban gurulnak pályára.
 
A futam végeredménye:

1. Jorge LORENZO SPA Yamaha Factory Racing Yamaha 40:52.515
2. Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +0.081
3. Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda +1.551
4. Valentino ROSSI ITA Yamaha Factory Racing Yamaha +13.233
5. Alvaro BAUTISTA SPA GO&FUN Honda Gresini Honda +13.298
6. Stefan BRADL GER LCR Honda MotoGP Honda +20.227
7. Cal CRUTCHLOW GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +26.299
8. Nicky HAYDEN USA Ducati Team Ducati +35.993
9. Bradley SMITH GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +36.119
10. Aleix ESPARGARO SPA Power Electronics Aspar ART +53.196
11. Andrea IANNONE ITA Energy T.I. Pramac Racing Ducati +59.058
12. Michele PIRRO ITA Ignite Pramac Racing Ducati +1:00.710
13. Hector BARBERA SPA Avintia Blusens FTR +1:01.690
14. Colin EDWARDS USA NGM Mobile Forward Racing FTR Kawasaki +1:01.843
15. Danilo PETRUCCI ITA Came IodaRacing Project Ioda-Suter +1:08.833
16. Randy DE PUNIET FRA Power Electronics Aspar ART +1:09.063
17. Claudio CORTI ITA NGM Mobile Forward Racing FTR Kawasaki +1:16.474
18. Hiroshi AOYAMA JPN Avintia Blusens FTR +1:16.535
19. Michael LAVERTY GBR Paul Bird Motorsport PBM +1:32.057
20. Yonny HERNANDEZ COL Paul Bird Motorsport ART +1:36.224
21. Bryan STARING AUS GO&FUN Honda Gresini FTR Honda +2:00.635
Helyezetlen:       
  Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati 2 kör
  Lukas PESEK CZE Came IodaRacing Project Ioda-Suter 19 kör

P1Race.hu

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: