| |
Stoner "all-time" negyedikként vonulhat vissza
2012.07.05, csütörtök 15:01

Casey Stonernek már csak két futamot kell nyernie, hogy év végén minden idők negyedik legsikeresebb királykategóriás versenyzőjeként akaszthassa szögre bukósisakját.

A regnáló világbajnok rövidnek mondható (hét szezon) királykategóriás pályafutása ellenére a negyedik legsikeresebb pilóta lehet a MotoGP történetében, azon belül is a legnagyobb géposztályban. Stoner eddig összesen harminchat alkalommal tudott nyerni a MotoGP kategóriában, amivel jelenleg az összesített ötödik pozícióban áll, mindössze egyetlen diadallal Mike Hailwood mögött. Még egy győzelemnek köszönhetően tehát az a repsol hondás beérné a hatvanas években versenyző angolt, majd további egy első hellyel meg is előzné. A matematika törvényei alapján a harmadik helyen álló, összesen ötvennégy győzelemmel rendelkező Doohan ellen már nincsen esélye Stonertnek, kivéve persze akkor, ha jövőben esetleg a visszatérés mellett döntene. A tabella élén egyébként egyáltalán nem meglepő módon a kilencszeres világbajnok Valentino Rossi áll a maga hetvenkilenc (!) futamgyőzelmével. Habár az olasz motoros már lassan két éve nem nyert versenyt, mégis a vezető pozíciója koránt sincs veszélyben (pláne Stoner visszavonulásával).

Stoner után ugyanis Jorge Lorenzo számít a második legeredményesebb aktív versenyzőnek, aki a későbbiekben talán eséllyel veheti fel a küzdelmet Rossi félelmetes statisztikájával, azonban a spanyol motoros még „csak” huszonegy diadalnál tart, ami valljuk be elenyésző Rossi hetvenkilenc győzelméhez képest. Érdekességképpen összevethetjük, hogy hat (Stoner), valamint öt (négy) királykategóriás szezon követően hány győzelemmel rendelkezett a „Doktor”, vagyis, hogy Stoner és Lorenzo tavaly év végén mégis hogyan áll a „Rossi vadászattal.” (Mivel az idei évnek még koránt sincs vége, Stoner pedig eddig háromszor, Lorenzo pedig négyszer  győzött, ezért az összesítésből levontuk ezeket a győzelmeiket.) Rossinak tehát 2005 végén, hat teljes MotoGP szezont követően ötvenhárom első helye volt a legnagyobbak között, míg a 2004-es szezon befejeztével negyvenkettő. (Stoner hat szezon után harminchárom, Lorenzo pedig öt év MotoGP-s versenyzést követően tizenhét futamgyőzelemmel rendelkezett.) Ennek fényében nem csak az összesítésben, de egyelőre a sikerek elérésének a „tempójában” is elmarad Lorenzo és Stoner is Rossitól.

P1Race.hu

.


Hozzászólások:


Kapcsolódó hírek
 
Formula 1 hírek
Motoros hírek
Rali hírek
Autós hírek
AFM hírek