DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Szupertájfun fenyegetheti a Japán Nagydíjat

A Japánhoz közelítő Phanfone tájfun egyik lehetséges pályája a suzukai F1-es pályát is érintheti, s ebben az esetben nagyon komoly következményekkel járhat a vihar futamra nézve.

A Japán Nagydíjat alapjaiban meghatározhatja az időjárás, minthogy a Phanfone tájfun egyik lehetséges útiránya Suzukát is érinti. Egyelőre nagy a bizonytalanság abban a tekintetben, hogy a délről érkező vihar eléri-e a legendás pályát a versenyig, vagy csak azt követően, vasárnap este, illetve hétfő reggel érkezik meg. A MeteoGroup szakembere, Alexi Venerus a Press Associatonnek nyilatkozott a versenyhétvége időjárásáról:



 

"Az időjárás az érintett területen nem lesz különösebben jó, de a nagyerősségű szelek még nem érik el a partokat, vagy csak a pályától délebbre, legalábbis jelenleg így tűnik számunkra. Szombaton nem lesz igazán jó az idő, a rendszer közeledni fog, hozza magával a párás, nedves levegőt és a felhőket. Minél közelebb kerül, annál rosszabb lesz majd az idő" - mondta Venerus.



 



 

A meteorológus azt sem zárta ki, hogy a futamot törölni kell majd, a viharból ugyanis szupertájfun alakulhat ki, ami lehetetlenné tenné a versenyzést. Persze ennek nincs nagy esélye, hiszen egyelőre még nem ért közel a pályához a vihar: "Egyelőre messze van Japántól, de a déli szigetek felé közelít. Most Tokió felé tart, de egyes jelek szerint befelé indulhat egy északnyugati pályán, majd északkeletre fordulhat és végigsöpörhet Japánon."



 

"Ezen a ponton még egész sok a bizonytalanság a vihar pontos pályájával kapcsolatban. Figyelünk arra is, hogy szupertájfunná alakulhat, a szél nagyon megerősödhet, és károkat is okozhat, emellett komoly, intenzív esőzés várható."



 

FRISSÍTVE 11:00-KOR: Bernie Ecclestone és az FIA arról egyeztetnek, hogy esetlegesen a tervezettnél korábban kezdik a Japán Nagydíjat a tájfunveszély miatt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: