DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Button: A McLarennek alkalmazkodni kell a japán kultúrához

Jenson Button szerint a McLaren és a Honda jövőre kezdődő partnersége akár azonnal sikeres lehet, ehhez azonban két fontos tényezőre lesz szükség: a japán szokások megértésére a csapat részéről, és két tapasztalt versenyzőre, akik segítenek a motor fejlesztésében.

A brit 261 nagydíjrészvételével éppen maga is ilyen tapasztalt versenyző, és nála megfelelőbbet ebből a szempontból talán nem is választhatna a csapat, hiszen Button az egyetlen a jelenlegi mezőnyben, aki versenyzett a Honda gyári csapatánál 2006 és 2008 között, kapcsolatuk pedig a BAR motorpartnereként még hosszabb időre nyúlik vissza.

 

"Fejlesztési okokból sokat segítene nekik, ha tapasztalt pilóták vezetnék az autóikat. A hajtáslánccal kapcsolatban sok dolgot el kell majd rendezni, különösen az ERS-t illetően, ezért egy olyan versenyző visszajelzéseire lesz szükség, aki tapasztalattal rendelkezik" - mondta. Eközben egy legutóbbi német értesülés azt állítja, jó esélye is lehet a britnek a maradásra, hiszen Fernando Alonso érkezése esetén is őt tartaná meg a McLaren Kevin Magnussen ellenében. Persze ez még mindig csak a találgatások legutóbbi állása, biztosat csak a bejelentések után fogunk tudni.

 



Button még egy szempontból befutó lehet a Hondánál, hiszen nem csak hogy rutinos, de részben korábbi együttműködésük, részben pedig barátnője származása miatt is erős szálak kötik Japánhoz és az ottani szokásokhoz - ez előnyös lehet, és a brit szerint a csapat minden egyes tagjának is alkalmazkodnia kell az új partnerekhez.

 

"Egy csapatnak könnyen gondot jelenthet egy japán gyártóval való együttműködés, ha nem fordítanak elég figyelmet a japán nyelv és kultúra megértésére. De szerintem a McLaren ezzel teljes mértékben tisztában van, hiszen korábban dolgoztak már együtt, még ha az sok évvel ezelőtt is volt. Ha tehát szorosan együttműködnek velük, nem hiszem, hogy gond lesz" - vélekedett.

 

"Nem csak a mérnököknek és az aerodinamikai szakembereknek, hanem a szerelőknek is meg kell tanulniuk alkalmazkodni a japán kultúrához és munkamódszerekhez."
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: