DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Retro

Retro – Vettel belerohan Webberbe

2007. szeptember 30-án rendezték Fujiban a 33. Japán Nagydíjat, mely a pokoli időjárásról, Vettel tündökléséről és bukásáról, valamint a Massa és Kubica közti fantasztikus csatáról maradt örökre emlékezetes.

Több okból is hatalmas várakozás előzte meg a 2007-es Japán Nagydíjat: mindenki arra volt kíváncsi, hogy folytatódik az újonc Lewis Hamilton és a címvédő Alonso csatája a bajnoki címért Fujiban, ahová a Formula-1 kereken harminc év után először tért vissza. A bajnokságot a 97 pontos Hamilton két pont előnnyel vezette Alonso előtt, de Raikkönen és Massa is lőtávolban volt a Ferrarikkal. Bár nem esett az eső, az időmérő edzés nedves pályán zajlott, ilyen körülmények közt hozta el a pole-t mindössze hét századdal csapattársa orra elől Hamilton, a második sor pedig a két Ferrarié lett. Az ifjú német Sebastian Vettelnek szintén volt oka az örömre: a Toro Rosso történetének legjobb rajthelyét szerezte, a nyolcadik kocka lett az övé a testvércsapat ausztrál pilótája, Mark Webber oldalán.

A körülmények rettenetesek voltak, abban az évben már nem először


Másnap valóságos ítéletidő fogadta a pilótákat, a versenyirányítás pedig nem is merte elengedni a futamot, így az első 19 kört a safety car mögött tették meg a pilóták. A két Ferrari 3-4. helye egy elképesztő hiba miatt már a biztonsági autós időszak alatt elveszett: Raikkönen és Massa a többiekkel ellentétben nem extrém esőgumin rajtoltak el, csakhogy ezt a rajt előtt mindenki számára kötelezővé tették, így kénytelenek voltak kereket cserélni, ami azt jelentette, hogy a mezőny végére estek vissza.

A mezőny 19 kör után rajtolhatott el

A versenyt végül elengedték, az első két helyen a két McLaren haladt Hamilton-Alonso sorrendben, ám nem sokáig: a spanyol első kiállását követően fokozatosan visszacsúszott a mezőnyben, többször elhagyta a pályát, sőt Vettel Toro Rossójával össze is koccant. Az ételmérgezéstől szenvedő Mark Webber (aki a verseny során bele is hányt sisakjába) viszont fokozatosan lépdelt előre, s Hamilton kiállása idején a futamot is vezette, csakúgy, mint Sebastian Vettel, aki máig minden idők legfiatalabbika, aki ezt elmondhatja magáról. 

Alonso élete egyik legrosszabbul sikerült versenyét futotta: Vettellel is összekoccant

A fordulat a 41. körben következett be, amikor a bajnoki címért hajtó Alonso megkoronázta katasztrofális napját, és falnak csapta a McLarent. A safety car visszatért a pályára, mögötte Hamilton, Webber és Vettel következett. Nagyon nagy siker előtt állt a Red Bull, ráadásul az sem tűnt kizártnak, hogy Webber minden problémája ellenére képes lesz megszorongatni Hamiltont. 

Aztán a 45. körben, még mindig a safety car mögött Hamilton egy balkanyar külső ívén lelassított, amire Webber reagált, Vettel viszont nem tudott, és belerohant az ausztrál autójába. Mindkét pilóta versenye véget ért, Webber pedig nagyon erős szavakkal kritizálta a fiatal németet, nem is sejtve ekkor még, milyen nehéz kapcsolatuk lesz majd a következő években. Hamilton felelősségét később sokat vitatták az esetben, mely valószínűleg nem történt volna meg, ha nem lassít le abban a bizonyos kanyarban. 

A brit újonc végül megnyerte a futamot, s úgy utazhatott Kínába, hogy akár már ezen a versenyen bebiztosíthatja a bajnokságot - ami mint tudjuk, végül nem sikerült neki. A dobogóra rajta kívül a két finn, Kovalainen és Raikkönen állhatott fel, előbbi élete legjobbját érte el, utóbbi pedig a mezőny legvégéről küzdötte fel magát a pódiumra, s így tartotta életben bajnoki álmait. A sisakfestésével a két héttel korábban elhunyt Colin McRae előtt tisztelgő David Coulthard egy negyedik hellyel vigasztalta a Red Bullt, míg a show-ról a leintés előtt hatalmasat csatázó Massa és Kubica gondoskodott. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: