DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Button: A McLarennek nem fekszik a gyors irányváltás

Jenson Button elárulta, a kanyarokban és a kigyorsításoknál ütközik ki leginkább a McLaren idei gyengesége. Ezen a téren ugyan tudtak már valamennyit fejlődni az év során, de a brit ennek ellenére sem tartja valószínűnek, hogy elcsíphetik még a dobogót az idei évben.

A wokingiak pedig meglepően erősen kezdték a 2014-es szezont - Melbourne-ben kettős dobogóval nyitottak és a konstruktőri bajnokság élére álltak, ám később ők is elismerték, hogy erős formájuk csak a teszteken való kiváló felkészülésnek, mintsem az autóban rejlő tényleges potenciálnak volt köszönhető.

 

Azóta a McLaren teljesítménye kísértetiesen hasonlít a tavalyihoz - Jenson Button és Kevin Magnussen többnyire csak az alsó pontszerző helyeken küzdenek, a tabellán pedig a Force India a fő ellenfelük az 5. helyért folyó csatában. A brit most elmondta, pontosan milyen területen vannak hiányosságai az autónak, ami nem sejtet számukra sok jót a jövő évi partnerük, a Honda által birtokolt suzukai pályán sem.

 

"A gyors, de kevés éles irányváltást tartalmazó pályákon, mint Brazíliában szerintem jók leszünk, de Suzuka nehéz lehet számunkra. Kár érte, különösen a csapat jövőjét szem előtt tartva. Ám van néhány dolog a tarsolyunkban, amik segíthetnek" - mondta a 2009-es bajnok.

 



"A kigyorsítással a kezdetek óta gondunk van. A gyors kanyarokban viszonylag jók teljesít az autó, de az éles fordulóknál sehol sem vagyunk. A kezdeti bekanyarodással van gond, nehezen fordul be, amiatt pedig az autó hátsó része szinte szétesik. Ez végig egy gyengeségünk volt az év során, még ha némileg sikerült is már rajta javítanunk. Szerintem minderről a leszorítóerő hiánya tehet. Már az évet is kellő leszorítóerő nélkül kezdtük, hiszen a fő célunk az volt, hogy vezethetővé tegyük az autót, ami sikerült is."

 

Button legutóbb Montrealban és Silverstone-ban tudott a 4. helyen végezni, de nem tartja valószínűnek, hogy idén még ennél feljebb kerülhet.

 

"Nehezen látom, hogy idén még dobogóra állhatunk, szerintem ehhez nem leszünk elég gyorsak. Közel kerülhetünk ugyan hozzá, ha az előttünk állók hibát vétenek, de pusztán a tempónk alapján nem hiszek benne, hogy meglesz" - ismerte el.
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: