DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Dennis stílustervezőkkel készíttetné el az autókat

Hogyan lehetne vonzóbbá tenni az F1-et a nézők számára? Ez a kérdés foglalkoztatja jelenleg leginkább a sport vezetőit. Ron Dennisnek is megvan a saját ötlete: stylistokra bízni az autók tervezését, hogy aztán a kapott, látványos végterméket fejlesszék a csapatok új, ahogy tudják.

A jelenlegi F1 sokak szerint több sebből vérzik: az autók túl könnyen vezethetők, a sport nem sugároz magáról pozitív képet, nem lép kapcsolatba kellően a nézőkkel, ez pedig mind elbizonytalanítja a rajongók egy részét, amire a motorhang csökkenése és az óvatos vezetésre kényszerítő technikai korlátozások csak még egy lapáttal rátesznek.

 

Ron Dennis szerint a sport vonzóbbá tételének egyik lépéseként vizuálisan kellene szebbé tenni az autókat, amire már van is egy merész javaslata.

 

 "Az én elképzelésem szerint stílustervezőket kellene megbíznunk, hogy alkossák meg azt a formát, ahogyan egy mai F1-es autónak ki kell néznie. Valami olyannak kell lennie, aminek a modell változatát minden gyerek a saját polcán akarja látni. Futurisztikusnak kell lennie, mi pedig megfordítanánk a mérnöki folyamatot, és az elénk rakott, bárhogyan is kinéző autóból próbálnánk a legtöbbet kihozni" - vélekedett, majd hozzátette, technikai oldalon sem ártana változtatni: "Jobbá tudnánk tenni a nagydíjakat? Igen. Ez pedig amiatt van, mert az autókat ma túl könnyű vezetni. Szerintem sokkal erősebbnek kell lenniük, hogy nehezebbé váljon a kezelhetőségük."

 



Dennis szerint elsősorban nem a pályán látottakkal van gond az F1-ben, sokkal inkább a körítéssel. Hiába vív kiélezett bajnoki harcot a Mercedes két pilótája, ha az emberek más tényezők miatt nem is kapcsolják fel a tévét.

 

"Az F1 dolga, hogy globálisan minél elérhetőbbé tegye magát, és ennek kulcsa a saját kezében van. Nézzük csak meg az America"™s Cup jachtversenyt, ami korábban elképesztően unalmas volt. Vagy nézzük meg az egynaposra rövidített krikett-meccseket, ahol megváltoztatták a játék menetét, hogy izgalmasabbá tegyék. Mi sem lehetünk egoisták, hiszen a televízióban kell sugároznunk a versenyeket, ezért több adatot kellene megosztanunk a képernyőn és jobban kapcsolatba kellene lépnünk a fiatalokkal" - magyarázta a McLaren első embere.

 

"Magával a versenyzéssel semmi gond nincs, ám nem végzünk eléggé minőségi munkát a többi részlet és folyamat terén, amelyek mind hozzájárulnak egy nagydíj felépítéséhez."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: