DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Két Fittipaldi-unoka is bajnoki címet nyert egy napon

A kétszeres F1-es világbajnok nagyapa számára emlékezetes nap marad a vasárnapi: két unokája, Pietro és Enzo is bajnoki trófeákat szereztek a családi vitrinbe.

Az idősebb - 18 esztendős - Pietro tart a magasabb szinten, és az ő kupája az értékesebb: a brit Protyre Formula Renault bajnokságot biztosította be Croftban a két versenyen elért második és első helyével. Az utolsó forduló Silverstone-ban még hátravan, de Pietro olyan domináns teljesítményt mutatott idén, hogy már senki sem férhet a közelébe. A fiatal versenyző tavaly debütált együléses versenyautókban, első szezonjában ugyanebben a szériában nem tudott dobogóra állni - egy tanulóév azonban elég volt ahhoz, hogy annak tetejéről szinte letaszíthatatlanná váljon.

 



"Minden összejött ma. A második versenyre úgy érkeztem, hogy tudtam, ha leggyorsabb kört szerzek és megnyerem a futamot, a bajnokság is az enyém lesz. És pontosan ez történt" - mondta Pietro, aki még nem tudja, hol folytatja 2015-ben. A végcél azonban nem kétséges, amit a motorsport.comnak be is vallott: "Sok ember kérdezi, arról álmodok-e, hogy egyszer Forma-1-es világbajnok leszek. Igen, ezért dolgozunk, de lépésről lépésre szeretnék haladni."

 

 

Ezzel egy időben testvére, a 13 éves Enzo az Egyesült Államokban, az észak-karolinai Mooresville-ben vett részt gokartversenyen, amelyet annak rendje és módja szerint fölényesen megnyert - vele együtt pedig a keleti parti bajnoki címet is, amelyet 7 versenyből 5 elsőséggel tudhat magáénak.

 

Bár egymástól távol voltak, a két Fittipaldi igazi testvérként viselkedett. "Igazán örülök Pietrónak, nagyszerű eredményt ért el" - kommentálta lelkesen bátyja sikerét Enzo. Aki szintén nem maradt adós: "Nagyszerű munkát végzett idén és tavaly is. Nagyon sokat nyer, tényleg gyors, remélem, ő is Európába jön versenyezni."

 

A Fittipaldi család már most a legnagyobb Formula-1-es famíliák egyike - három tagja volt világbajnoki versenyző. Ugyanennyivel büszkélkedhetnek a Villeneuve-ök és Brabhamek is, ám közülük egy-egy családtag nem tudta kvalifikálni magát egy nagydíjon sem, amelyen próbálkozott, ezzel szemben mindegyik Fittipaldi neve mellett legalább három szezon áll. Ha Pietro vagy Enzo eljut a királykategóriáig, már vitathatatlanul ők fognak az élen állni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: