DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

A Mercedes ellenzi a lazább motorszabályokat

Az F1 új motorformulába lépett 2014-től fogva, a Mercedesnek pedig kimagaslóan jó V6-os hibrid turbóerőforrást sikerült építenie, amelynek köszönhetően lépéselőnyben vannak a Renault és Ferrari motort használó riválisokhoz képest. Nem is olyan meglepő, hogy a PU106A kódjelű hibrid mellett voksoló csapatok vezetői elutasítóan vélekednek azokról a szabályokról, amelyek az ellenfeleket segítenék.

A Formula-1-ben jelenleg motorbefagyasztás van érvényben, ami valójában nem is az: a szezonok közötti időszakban bizonyos mértékű fejlesztés megengedett, a motorok egyes elemei változtathatók: 2015-re például az erőforrás 48 %-a módosítható. Hogy azonban elkerüljék az idei helyzet megismétlődését - egyik motorszállító jelentős előnybe kerül a többiekhez képest -, egyeztetések folynak arról, hogy kedvezményeket kaphassanak, akik túlságosan le vannak maradva.

 

Így vélekedik a Ferrari-motort használó és idén látványosan szenvedő Sauber főnöke. "A motorok természetesen szerepet játszanak, de a különbségnek nem szabadna ilyen nagynak lennie" - mondta Monisha Kaltenborn, és sajtóértesülések szerint a nem Mercedes motort használó alakulatok főnökeinek többsége osztja véleményét.

 



A Mercedes csapatai azonban - érthető okokból - ellene vannak a javaslatnak. "Nem!" - válaszolt a kérdésre nyomatékosan Claire Williams, a grove-i istálló csapatfőnök-helyettese. "Van egy versenyautód, amikor a szezon elkezdődik, és ha nem végeztél jó munkát, akkor minek változtassanak a szabályokon?"

 

"A motorok további fejlesztése teljes nonszensz" - vélekedett Toto Wolff a gyári Mercedestől. "Ha nem sikerül rendbe tenni a motorod a február 28-i homologizációig, akkor miért lenne más három hónappal később?"

 

Wolff véleménye azért is érdekes, mert néhány héttel korábban - sportszerűségről és szabad versengésről beszélve - épp az ellentétes véleményen volt. "A mi részünkről állnánk a kihívás és a versenyszellem felélénkítése elé. Itt az idő, hogy változtassunk a szabályokon? Talán" - mondta akkor az osztrák üzletember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: