DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

A McLaren szerint a Red Bull kódolt üzenetet küldött

A wokingi F1-es csapat versenyigazgatója, Eric Boullier úgy látja, hogy a Red Bull megszegte a múlt héten hozott szabályt, amely szerint tilos kódolt tartalmú rádióüzeneteket továbbítani a versenyző felé. Christian Horner elmondta, tájékoztatták Charlie Whitingot Ricciardo problémájáról.

Döcögős versenyt futott a McLaren, hiszen Jenson Button 2014-es léptékkel mérve a jó eredménynek számító hatodik helyről esett ki a futam végén, míg Kevin Magnussen vért izzadt a megszerzett egy pontjáért. Ám a kockás zászló lecsapódását követően a csapatot elsősorban nem a saját, hanem a Red Bull teljesítménye érdekelte. Eric Boullier szerint ugyanis a Milton Keynes-iek bokszfaláról kódolt üzenetekkel segítették Daniel Ricciardót a Szingapúri Nagydíj harmadik helyéhez.



 



 

Az ausztrál az energiatároló-rendszer problémáját jelentette az övéi felé, versenymérnökétől pedig a következő utasítást kapta: "Kerüld el a kijárati rázóköveket, ez talán segít megoldani az autó problémáját." Az FIA külön kihangsúlyozta, hogy a rázókövekkel kapcsolatban tilos üzenetet küldeni a pilótáknak, így Boullier szemében egyértelmű a szabályszegés: "Úgy gondolom, kódolt üzenet volt. Most az FIA-n a sor, hogy vizsgálatot indít-e, ezért nem kell mondanom semmit. Elég furcsa volt, hiszen egyet még elfogadnánk, de kétszer-háromszor" kicsit furcsa." Boullier azt is kifejtette, számukra milyen nehézséget okozott a rádióforgalom korlátozása: "Semmilyet, ezután inkább azzal leszünk elfoglalva, hogy másokat hallgatunk, kiszűrve az olyan üzeneteket, amit a Red Bull küldött Ricciardónak.



 

Christian Horner csapata védelmében elmondta, tájékoztatták Charlie Whiting FIA-versenyigazgatót a problémáról, és engedélyt kértek az üzenet továbbítására. "Nyilvánvalóan beszéltünk Charlie-val, és említettük neki Daniel megbízhatósági problémáit. Ezért mondtuk neki, hogy kerülje a rázóköveket, mert az okozta a sérülést az energiatárolóban. Azt hiszem észszerűen jártunk el, és arról van szó, hogy egyensúlyt találjunk a tiltás ügyében."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: