DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Hamilton-győzelem, Rosberg-dráma

Lewis Hamilton nyerte az F1-es Szingapúri Nagydíjat, s ezzel átvette a vezetést a bajnokságban, miután csapattársa műszaki hiba miatt még a futam elején kiesett. Két Red Bull a dobogón, Vergne óriási formában versenyzett a futamon, melyet a kétórás limit miatt idő előtt leintettek.

A Szingapúri Nagydíj egyik legfontosabb eseményére csak a felvezető kör kezdetéig kellett várni: Nico Rosbergnek problémái adódtak autójával, és el sem tudott indulni a második rajtkockából. A világbajnoki éllovas autóját be kellett tolni a bokszba, s csak innen eredhetett a többiek után a startnál. A rajtrácsra mindössze húsz autó állhatott fel, Kamui Kobayashi Caterhamje ugyanis még a felvezető körön megadta magát.



 



 

A rajtnál Hamilton megtartotta a vezetést, a két egymással csatázó Red Bullt viszont Fernando Alonso próbálta kívülről előzni, ám nem tudta bevenni az egyes kanyart, így kénytelen volt visszaadni a pozíciót - igaz, csak Vettelt engedte el, Ricciardót nem. Hamar világos lett az is, hogy Rosberg autójával súlyos problémák vannak, hiszen Max Chilton Marussiáját is alig tudta megelőzni, majd beragadt Ericsson Caterhamje mögé.



 

A német az első bokszkiállása után nem is tudott visszatérni a pályára, így biztossá vált, hogy Hamilton egy győzelemmel átveheti a vezetést a bajnokságban. A brit mögött Alonso ugrotta át Vettelt egy elévágással, ám hamarosan felborult a taktika, ugyanis pályára kellett küldeni a safety cart. Egy előzést követően Sutil húzta rá autóját Perezére, akinek első szárnya meglazult, majd az autó alá esve darabokra robbant. A pályát beterítette a törmelék, így következett egy meglehetősen hosszú takarítási szakasz.



 



 

A Ferrarik kereket cseréltek a biztonsági autós fázis során, a legtöbben viszont nem, sokan egy meglehetősen hosszú utolsó etappal akarták teljesíteni a futamot. Hamilton máshogy döntött: az újraindítás után brutális tempóval kiautózott egy kis híján egy kiállásnyi előnyt Vettellel szemben, majd utolsó kerékcseréje után könnyedén meg is előzte őt. Alonso és Ricciardo szorosan követték Vettelt, de a sorrend változatlan maradt a leintésig.



 

Az ötödik helyet Felipe Massa simán behúzta, mögötte viszont komoly csata zajlott egészen az utolsó körig a 6-10. helyért. Jean-Eric Vergne kései kerékcseréjének köszönhetően komoly tempófölénybe került a két Force Indiával, Raikkönennel és Bottasszal szemben, és úgy is megszerezte a hatodik helyet, hogy a futam során is kapott egy öt másodperces büntetést, majd utólag még öt másodpercet adtak hozzá az idejéhez - utóbbi eset különösen véleményes volt.



 



 

A hosszú, 30 kör feletti etapokat teljesítő pilóták közt a sorrend az utolsó pillanatig változott, végül Valtteri Bottas járt a legrosszabbul: a hatodik helyét sokáig őrző finn valósággal kizuhant a pontszerzők közül a legutolsó körben. Végül Perez lett a hetedik, és mivel Hülkenberg is pontot szerzett, a McLaren visszaesett a hatodik helyre a konstruktőri összetettben.



 

A futam végeredménye:



 

1. Lewis Hamilton Mercedes 2:00:04.795
2. Sebastian Vettel Red Bull - Renault 13.534
3. Daniel Ricciardo Red Bull - Renault 14.273
4. Fernando Alonso Ferrari 15.389
5. Felipe Massa Williams - Mercedes 42.161
6. Jean-Eric Vergne Toro Rosso - Renault 56.801
7. Sergio Perez Force India - Mercedes 59.038
8. Kimi Raikkönen Ferrari 1:00.641
9. Nico Hülkenberg Force India - Mercedes 1:01.661
10. Kevin Magnussen McLaren - Mercedes 1:02.230
11. Valtteri Bottas Williams - Mercedes 1:05.065
12. Pastor Maldonado Lotus - Renault 1:06.915
13. Romain Grosjean Lotus - Renault 1:08.029
14. Danyiil Kvjat Toro Rosso - Renault 1:12.008
15. Marcus Ericsson Caterham - Renault 1:34.188
16. Jules Bianchi Marussia - Ferrari 1:34.543
17. Max Chilton Marussia - Ferrari 1 kör
- Jenson Button McLaren - Mercedes Kiesett
- Adrian Sutil Sauber - Ferrari Kiesett
- Esteban Gutierrez Sauber - Ferrari Kiesett
- Nico Rosberg Mercedes Kiesett
- Kamui Kobayashi Caterham - Renault Nem indult

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: