DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Rajtbüntetés járhat a tiltott üzenetekért

Charlie Whiting, az F1 versenyigazgatója elárulta, mi lesz a csapatok büntetése akkor, ha megszegik a szigorított rádiózásra vonatkozó új szabályokat. Bírság helyett a versenyzők idő- vagy rajtbüntetésben részesülhetnek.

Szingapúrban már tilos az olyan rádióüzenetek adása, amelyek arra vonatkoznak, hogyan vezesse a pilóta az autót - ide tartoznak például a bizonyos pályaszakaszokra vonatkozó beállítások, a sebességváltás, más versenyzők vezetési stílusa, mások részidejei vagy az előzési gomb használata. A csapatok nyomására az FIA ma úgy döntött, az autó technikai paramétereivel - erőforrással, fékekkel, kuplunggal stb. - foglalkozó üzeneteket csak 2015-től tiltják be.

 

Charlie Whiting, az FIA versenyigazgatója beszélt arról, nyolc személy hallgatja folyamatosan a rádióüzeneteket, de a csapatoknak jól sikerült az alkalmazkodás, az első szabadedzésen már semmi szabályba ütköző nem hangzott el. Amiatt azonban aggódott, hogy a kódolt üzeneteket nem lesz túl könnyű kiszúrni. A jogos kérdés viszont talán mindenkiben felmerült: mi történik akkor, ha valaki vét a szabály ellen?

 



"Igazából nem az én döntésem megmondani, mi lesz a büntetés, mivel az természetesen a versenybírák dolga. Az én szerepem jelenteni, hogy vélhetően megszegték a 20.1-es cikkelyt, azután ők döntenek arról, ez mit érdemel" - nyilatkozott először saját feladatáról Whiting, de azután kitért a stewardok dolgára is. "Azt hiszem, inkább sportbüntetésnek kell lennie, mint pénzbelinek. Ha a versenyen történik, akkor talán - hangsúlyozom, talán - egy öt másodperces büntetést érdemelhet. Ha edzésen, akkor rajtbüntetést vagy hasonlót. Én sportbüntetésre gondolok pénzbírsággal szemben."

 

Max Chilton egy korábbi nyilatkozatában épp arról beszélt, szeretné tudni, mi lesz a büntetés mértéke: attól aggódott, hogy a mérnökök beidegződéseik miatt fognak véteni az új előírás ellen. Whiting mondandójának aligha örül - bár a mai tapasztalatok alapján felesleges az aggodalom.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: