DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Néhányan még rossz kérdést tettek fel a rádión

Az F1-es Szingapúri Nagydíj első szabadedzésével életbelépett az új szabály, aminek értelmében a mérnökök nem közölhetnek bizonyos információkat a versenyzőkkel a csapatrádión. Egyes pilóták azonban erről megfeledkezve még olyan dolgokra kérdeztek rá, amelyekre nem kaphattak választ.

Ugyan néhány órával az edzés előtt a csapatok nyomására az FIA enyhített az előzetesen bevezetett korlátozáson, a saját és riválisaik teljesítményével kapcsolatos adatok közlése továbbra is tilos maradt a csapatrádión vagy a bokszutcai táblákon keresztül, amikor a pilóta a pályán köröz.



 

Ez az újítás néhány érdekes beszélgetést eredményezett az első szingapúri gyakorláson, hiszen voltak olyan versenyzők, akik immár tiltott részletekre akartak rákérdezni, vagy azért, mert megfeledkeztek a szabályról, vagy mert ezzel is tesztelni próbálták az előírás korlátait.



 

Ennek egy érdekes példája volt az a rövid beszélgetés, amikor Lewis Hamilton az edzés elején futott egyik etapja során jelentkezett be az alábbi módon mérnökének, Peter Bonningtonnak.



 

Hamilton: Vannak olyanok, akik több kört tesznek meg?



 

Bonnington: Csak folytasd a programod, erről majd beszélünk, amikor visszatérsz a garázsba.



 

Hasonlóan kitérő választ kapott nem sokkal később Jean-Eric Vergne is Xevi Pujolartól.

 

Vergne: Tudott valaki javítani az első mért kör óta?



 

Pujolar: Csak nyomd tovább, rendben leszel.



 

Az ellenkező végletre is hallhattunk példát, Nico Rosberg ugyanis egy alkalommal annak ellenére is elhallgattatta Tony Rosst, hogy mérnöke minden bizonnyal teljesen ártalmatlan információt szeretett volna közölni vele.

 

Ross: Tehát Nico, jelenleg az első helyen állsz és...



 

Rosberg: Ne, nem akarom tudni.



 

Az első másfélórás gyakorlás legkülönösebb rádiózása azonban mégsem a fentiek egyike volt, hiszen az Danyiil Kvjat nevéhez fűződik, aki meglepő, és cseppet udvariatlan reakciót adott Marco Matassa egy javaslatára.

 

Kvjat: Hülkenberg feltartott engem.



 

Matassa: Használd a DRS-t és előzd meg.



 

Kvjat: Hülye.
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: