DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Az FIA enyhíthet az F1-es rádiókommunikációs szabályon

Az FIA elképzelhető, hogy módosít az újonnan bevezetett rádiókommunikációt tiltó szabályon.

Csütörtökön komoly beszédtéma volt Szingapúrban az, hogy a csapatok és a pilóták számára meghatározták, a 2014-es szezon hátralévő részében milyen üzeneteket válthatnak és milyeneket nem.

A csapatmenedzserek a szokásos, verseny előtti eligazításra mentek csütörtök délután.

"Talán hosszú lesz" - mondta el az Auto Motor und Sportnak a lotusos Alan Permane.

Néhány csapatfőnök úgy érzi, ésszerűtlen határozat született.

A williamses Pat Symonds elmondta: "Minden sportban engedélyezett az edzői utasítás. A futballban az edző folyamatosan ellátja utasításokkal a játékosait és ezzel senkinek nincs problémája. Legalább 2015-ig várni kellene, hogy mindenkinek elegendő ideje legyen a felkészülésre."

Néhányak a biztonság miatt aggódnak.

"A pilóták sokkal több információval játszhatnak a kijelzőn, amely elvonhatja figyelmüket és a falban végezhetik a versenyt" - mondta el a sauberes Beat Zehnder.




A szenvedő svájci csapat menedzsere hozzátette: "A pilótákat figyelmeztetni szoktuk a differenciálműre is - elfelejtik, hogy tönkretehetik a sebességváltót."

Zehnder szerint a tiltás hátrányba hozza a Formula-1 kiscsapatait, mert a gazdagabb alakulatoknak lehetőségük van gyorsabban reagálni, így például a szimulátorukban fel tudnak készülni.

És néhány csapat még nem használja az új, McLaren által szállított LCD kijelzős kormányt 2014-ben, ezért a rádióforgalmazás tiltása szezon közben néhány pilótát inkorrekt módon büntetne.

A csapatvezetők találkozója csütörtökön végül a szezon során a leghosszabb ideig, három óra 40 percig tartott.

"Több volt a kérdés, mint a válasz" - közölte egyik csapatfőnök.

Az Auto Motor und Sport értesülése szerint Whiting megígérte, elgondolkozik a csapatok problémáin. A pletykák szerint ennek az lesz a következménye, hogy az FIA néhány tiltást engedélyezni fog.

A döntés pénteken kora délelőtt várható, a Szingapúri Nagydíj első szabadedzése előtt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: