DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Button: Nagy különbségek lesznek

Jenson Button úgy érzi, a F1 rajongói nagy különbséget láthatnak majd a pilóták rajtaiban, annak eredményeként, hogy a rádiós kommunikáción szigorítottak.

Az FIA döntésének egyik legvitatottabb pontja, hogy a pilóták a verseny felvezető körében nem kaphatnak információkat az autó állapotát illetően.

Korábban a versenyzők különleges utasításokat kaptak arra, hogy milyen beállításokat alkalmazzanak a rajtnál, vasárnaptól azonban erre nem lesz lehetőségük.

A McLaren pilótája, Jenson Button arra számít, hogy több pilóta rossz beállítást alkalmaz majd és ezért a lámpák kialvásakor csak lassabban tud elrajtolni.

"Az egyetlen dolog, amit látni lehet azt hiszem, a sokkal nagyobb kiegyensúlyozatlanság a rajtoknál" - közölte Button. "Normál esetben rajtgyakorlatot végzünk és megérezzük, hol kell lennie a kuplungnak és a rajtnál ezt állítjuk be. Ezért sokan azonos módon rajtolnak."




A 34 éves pilóta bízik benne, a McLaren előnyére tudja fordítani mások problémáit.

"Jó munkát végeztünk kuplungunkkal, az év során kiegyensúlyozott teljesítményt mutat, így remélhetőleg rajtunk kiegyensúlyozott lesz és mások rosszabbul indulnak. Ez pozitív lehet számunkra."

Habár néhány pilóta kritizálta a rádiókommunikáció betiltását hat versennyel a szezon vége előtt, Button örömmel fogadta a szigorítást és úgy érzi, a rajongóknak jobban tetszik majd, hogy a pilóták saját magukra lesznek utalva.

"Azt hiszem, ez jó és remélhetőleg azért, mert a Formula-1 hallgat a rajongókra. Több rajongót vonz így a sport és az emberek azon fognak gondolkozni, majd meglátjuk, hogyan tudnak a pilóták boldogulni most, hogy nem kapnak meg minden információt" - mondta el 2009 világbajnoka. "Soha nem a csapat vezette az autót, de sokat segítettek nekünk. Most sokkal inkább ránk van bízva az üzemanyag spórolás, ez trükkös, figyelni a gumikra, amely itt teljesen más és kiegyensúlyozni az autót a differenciálművel és a fékegyensúllyal."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: